Ολομέτωπη επίθεση για την πρωτοκαθεδρία στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έχει εξαπολύσει η Google, η οποία επιδιώκει να ξεπεράσει με κάθε τρόπο ανταγωνιστές όπως η Microsoft που είναι βασική μέτοχος της OpenAI, η Meta και άλλες εταιρείες.

Το νέο όπλο της Google στην προσπάθεια αυτή είναι το επονομαζόμενο Σχέδιο Δίδυμοι («Gemini») με το οποίο επιδιώκει να φέρει –μεταξύ άλλων- την τεχνητή νοημοσύνη απευθείας στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών.

Gemini: Κέρδη πάνω από 5% για τη μετοχή έφερε το μοντέλο AI της Google

Μια από τις τρεις εκδόσεις του νέου, ακόμη πιο προηγμένου, μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Gemini της Google θα μπορεί μεταξύ άλλων να «τρέχει» για πρώτη φορά απευθείας σε smartphones, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να πάρει την πρωτοκαθεδρία από το ChatGPT της OpenAI.

Nano, Ultra και Pro

Η μια από τις εκδόσεις του Gemini, γνωστή ως «Nano», σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργεί σε φορητές συσκευές και ειδικά σε κινητά τηλέφωνα. Η έκδοση αυτή αναμένεται τώρα να ενσωματωθεί στις καινούργιες συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων που πουλά η Google με το σήμα της, τα οποία είναι γνωστά ως Pixel.

Οι άλλες δύο εκδόσεις του Gemini είναι το Gemini Ultra και το Gemini Pro. Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, η ποικιλία τριών εκδόσεων σε αυτή την έκδοση τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει το Gemini είναι σε θέση να τρέχει σε οτιδήποτε, από κινητές συσκευές έως κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, όπως ανέφεραν.

Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI τον περασμένο Μάρτιο, η Google προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει μπροστά στον τομέα αυτό και έχει επενδύσει πολλά τόσο σε τεχνολογικούς πόρους όσο και σε εργατικό δυναμικό.

«Για πολύ καιρό, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, εμπνευσμένα από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο – μια τεχνητή νοημοσύνη που μοιάζει περισσότερο σαν χρήσιμος συνεργάτης και λιγότερο σαν ένα έξυπνο κομμάτι λογισμικού. Το Gemini μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το όραμα», είπε ο αντιπρόεδρος της Google DeepMind Ελάι Κόλινς στο Bloomberg.

Η Google  που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών αναζητήσεων στο διαδίκτυο περιέγραψε το Gemini ως το «μεγαλύτερο, ικανότερο και πιο γενικευμένο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να αναλύει πληροφορίες από εικόνες και ήχο και θα έχει εξελιγμένες δυνατότητες συλλογιστικής σύνθεσης, όπως αναφέρεται. Ήδη ξεκίνησε να τροφοδοτεί με δεδομένα το υπάρχον chatbot Bard της Google και από το επόμενο έτος αναμένεται να ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Αρχικά στα αγγλικά μόνο

Αυτό το νέο μοντέλο ΑΙ αρχικά θα λειτουργεί σε όλο τον κόσμο μόνο στα αγγλικά, αν και τα στελέχη της Google διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ότι η τεχνολογία αυτή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να διαφοροποιηθεί τελικά και σε άλλες γλώσσες.

Επίσης του Gemini μέσω του Bard Advanced της Google έδειξε ότι το νέο μοντέλο μπορεί να είναι ικανό για πολλαπλές εργασίες τεχνητής νοημοσύνης σε ποσότητα που δεν έχει προηγούμενο. Το νέο αυτό μοντέλο θα αναγνωρίζει, θα κατανοεί και θα ανταποκρίνεται σε δεδομένα που περιλαμβάνουν κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο σε πολύ μεγάλη κλίμακα σηματοδοτώντας νέα εξέλιξη για την τεχνολογία ΑΙ.

Στόχος της εταιρείας είναι το Gemini να ενσωματωθεί επίσης τελικά στην μηχανή αναζήτησης της Google η οποία κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην αγορά με μερίδια που κυμαίνονται παγκοσμίως στο 90% περίπου. Ο χρόνος πάντως αυτής της μετάβασης του Gemini στο Google Search δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάζει εμπόδια στο όνειρο των νέων που θέλουν να γίνουν influencers [γράφημα]
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]

Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;