
Στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στοχεύει το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 (ΠΑΛΥΘ), το οποίο αναπτύσσεται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 520 εκατ. ευρώ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Πρόγραμμα προσφέρει στους επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους.
«Η εκμετάλλευση στο έπακρο των ευρωπαϊκών πόρων είναι ένα από τα ζητούμενα για μια αποτελεσματική αγροτική πολιτική. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.
Όπως είπε «τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε και υπάρχουν είναι ευθύνη δική μας να μην τα χάσουμε και ευθύνη των εμπλεκόμενων στον κλάδο να τα αξιοποιήσουν. Για αυτό απαιτείται συνεργασία του υπουργείου με τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν μέσω προσκλήσεων που προκηρυχθούν δυνατότητες για ένταξη επενδύσεων για την ενίσχυση του κλάδου. «Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης στη νέα προγραμματική περίοδο θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό / μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων, στη βελτίωση της παρουσίασης του τελικού προϊόντος ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία» υπογράμμισε.
Στα 520 εκατ. ευρώ η συνολική δημόσια Δαπάνη του προγράμματος
Ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ τα χρήματα που θα κατευθυνθούν για τη ενίσχυση του κλάδου της αλιείας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 57% των συνολικών κονδυλίων θα διατεθεί για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδάτινων βιολογικών πόρων. Αυτό θα γίνει μέσω δράσεων που θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, στην επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων, στη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων αλλά και τη στήριξη του τομέα της παραδοσιακής αλιείας.
Το ¼ της συνολικής δημόσιας δαπάνης (25%), σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, θα πάει στην προώθηση των δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συμβάλλοντας έτσι και στην επισιτιστική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις που θα αυξάνουν τη παραγωγικότητα και θα αναπτύσσουν έναν ανθεκτικό και βιώσιμο κλάδο υδατοκαλλιέργειας και έναν επαρκή εφοδιασμό της αγοράς, με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και αύξηση της αποδοχής των προϊόντων της.
Όπως αναγράφονται στα ίδια στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, το 14% των κονδυλίων θα κατευθυνθούν στην προώθηση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές και προαγωγή της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Μέσα από δράσεις θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία στοχευμένων περιοχών, με γνώμονα την γαλάζια ανάπτυξη και την ανάπτυξη μηχανισμών διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα προωθείται ο καινοτόμος μετασχηματισμός του τοπικού παραγωγικού συστήματος με την ενίσχυση και διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής στη βάση της έξυπνης εξειδίκευσης, ενδυνάμωση της νησιωτικής και παράκτιας επιχειρηματικότητας και των τοπικών συνεργατικών σχημάτων.
Τέλος, ένα 2% θα διατεθεί για την ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και καθιέρωση ασφαλών, προστατευμένων, καθαρών θαλασσών και ωκεανών που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση.
Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της ΕΕ (CISE), ενώ θα ενδυναμωθεί η συλλογή, η προσβασιμότητα και ο διαμερισμός δεδομένων στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, ενίσχυση των υπηρεσιών επιφορτισμένων με τα καθήκοντα Ακτοφυλακής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ