Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD).
Το κείμενο περιλαμβάνει μέτρα μεγάλης εμβέλειας σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των σπιτιών.
Μερικές από τις κύριες διατάξεις του είναι οι εξής:
Η νέα Οδηγία θα απαιτεί από το 2030 όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των νεόδμητων κατοικιών, να είναι «κτίρια μηδενικών εκπομπών».
Μέχρι το 2050, όλα τα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο των «κτηρίων μηδενικών εκπομπών».
Η οδηγία θα θέσει επίσης το 2040 ως προθεσμία για τις εθνικές κυβερνήσεις να καταργήσουν σταδιακά τους λέβητες ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ καταδικάζουν την ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων καθώς θα είναι πολύ αργά για δεσμεύσεις της ΕΕ ή των διεθνών κλιματικών αλλαγών.
Από το 2025, οι χώρες της ΕΕ δεν θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων «Coolproducts for a Cool Planet» που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), οι χώρες της ΕΕ δαπανούν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για εξοπλισμό θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.
Οι συννομοθέτες συμφώνησαν επίσης για ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης (MEPS) για κτίρια κατοικιών. Τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν ότι το απόθεμα κτιρίων κατοικιών μειώνει τη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά 16% το 2030 και μεταξύ 20 και 22% το 2035. Το 55% της μείωσης της ενέργειας πρέπει να επιτευχθεί μέσω της αποκατάστασης των επιδόσεων των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.
Προτού καταστεί οριστικό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές τους. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να μεταφέρουν το κείμενο της οδηγίας στη νομοθεσία τους, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου δύο χρόνια.
Πηγή: in.gr
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»