Την ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση στο ίδιο εύρος συμπλήρωσε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο και πάλι κατάφερε να πλοηγηθεί εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, ρίχνοντας όμως σημαντικά τις συναλλαγές του σε επίπεδα που θύμισαν… γιορτές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 1.275,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.271,89 μονάδων (-0,25%) και 1.276,92 μονάδων (+0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,7 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 16,1 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 447,7 χιλ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ.  ευρώ.

Wall Street: Τηρεί στάση αναμονής

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,05% στις 3.077,32 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.182,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.027,71 μονάδες.

Διατήρηση των κεκτημένων

Ο Δεκέμβριος δεν έχει φέρει κάτι νέο στην αγορά, η οποία παραμένει σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων, χωρίς να δείχνει διαθέσεις να λύσει αυτόν τον σχηματισμό. Πλην ελαχίστων  τίτλων η αγορά δεν προσφέρει κάποιο μήνυμα, παρά μόνο ότι θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα κέρδη και να μπει στη νέα χρονιά, πλησίον, αλλά όχι πάνω από τα υψηλά του 2023.

Η επιλεκτικότητα και επιφυλακτικότητα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, η οποία συναντά και την μείωση των ρυθμών λόγω κλεισίματος του έτους. Άλλωστε, μένουν 12 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με τους περισσότερους συμμετέχοντες να είναι ικανοποιημένοι. Και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ακόμα μία γόνιμη χρονιά με σημαντικές αποδόσεις. Η πραγματική οικονομία στους περισσότερους τομείς έχει πάρει «φωτιά» και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης. Άλλωστε και ο τραπεζικός κλάδος σταδιακά αρχίζει και ανοίξει τις κάνουλες δανεισμού γεγονός που δεν έχουμε ακόμα αποτιμήσει στην αγορά με την χώρα να βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τους υπολοίπους. Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης είναι τεράστια για το μέγεθος μας που αν εκμεταλλευτούμε σωστά θα κάνουν την διαφορά.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές ξένοι και Έλληνες έρχονται σταδιακά να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά που κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία της με εκθετικό βαθμό, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης. Άλλωστε είμαστε μία οικονομία που αναπτύσσεται σημαντικά και μάλιστα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον γεγονός που τραβάει μόνιμα το ενδιαφέρον.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ συνέχισε να σφυροκοπείται, κλείνοντας σήμερα στο -1,75%, με την Πειραιώς να τον ακολουθεί με το δικό της -1,66%. Τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται σε περίοδο “ανακατατάξεων” μετά το placement, κλείνοντας σήμερα στα 7,17% και στο -1,38%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Coca Cola, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Autohellas και Quest.

Από την άλλη, στα ιστορικά υψηλά των 20,80 ευρώ έκλεισε ο Τιτάνας, με άλμα 5,58%, με τις Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο και Σαράντη, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν οι Cenergy, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών