Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν για τα καλά οι αγρότες, οι οποίοι μετά τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, που έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, κλιμακώνουν πανελλαδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, βγαίνοντας στο δρόμο με τα τρακτέρ.
Η απόφαση για το νέο κύκλο κινητοποιήσεων πάρθηκε σε σύσκεψη, που κάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 11 Ομοσπονδιών και 50 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς της χώρας.
Κτηνοτρόφοι: Αποφασισμένοι να κατέβουν στους δρόμους – Πανελλαδική συνάντηση στη Λάρισα
Πριν όμως από τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου, θα προηγηθούν τα μπλόκα που θα στηθούν στη Θεσσαλία στις 13 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν παρατάξει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα επιδιώξουν να στήσουν μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Ε65.
Αντίστοιχα και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας προετοιμάζουν κινητοποίηση με τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στον κόμβο Πλατυκάμπου. Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα θα γίνει την ίδια μέρα και στο Βόλο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.
Να σημειωθεί ότι οι αγρότες ζητούν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας από το οποίο περιμένουν «συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».
Χωρίς εισόδημα
Για τον κίνδυνο να μείνουν χιλιάδες αγρότες χωρίς εισόδημα «όχι μόνο φέτος αλλά για πολλά χρόνια αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης», έκανε λόγο στη σύσκεψη της Νίκαιας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα ότι στο νομό Λάρισας 160.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή του. Παράλληλα, ανέφερε ότι την ίδια ώρα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, στο χρονοδιάγραμμα και τα έργα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα, για τις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του εισοδήματος.
Τι ζητούν
Τα αιτήματα των αγροτών προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν να καταφέρουν «να μείνουν στα χωράφια τους», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
– Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
– Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
– Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.
Latest News
Κρασί: Τι αναμένεται από τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ [πίνακες]
Αποκαλυπτικές οι ευρωπαϊκές προβλέψεις στο κρασί για την παραγωγή, το εμπόριο και τα αποθέματα τη νέα σεζόν
Πώς θα επηρεάσει το La Niña την παγκόσμια παραγωγή και τις τιμές τροφίμων
Τι εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη ζάχαρη, τη σόγια, το ακατέργαστο ρύζι και τον χυμό πορτοκαλιού
Αυξημένο το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ον Ιούλιο του 2024
Βέτο αμερικανών βουλευτών κατά μελέτης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξετάζει, αξιολογεί επιστημονικά στοιχεία στο κρασί και στην κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία
Πώς θα αυξηθεί η κερδοφορία των αγροτών – Οι προτάσεις της McKinsey
Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες
Στον δρόμο για ΠΟΠ η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» - Πού βρίσκεται ο φάκελος
Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μυτιλήνη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Νέο ατόπημα Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Το κόλπο με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τη διοίκηση του Κ. Μπαμπασίδη μεθοδεύει την κατανομή στα βοσκοτόπια σε βάρος των παραγωγικών κτηνοτρόφων – Οι καταγγελίες
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων, λέει ο Κώστας Τσιάρας
Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
Ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο
Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Πώς θα γιορτάσουν τα ελληνικά οινοποιεία στις 10 Νοεμβρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου