
Η Ελλάδα θα έχει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το 2024. Οι προοπτικές για την Ευρώπη το 2024 είναι πιθανό να βελτιωθούν λόγω της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, της εξασθένησης της πιστωτικής επιβάρυνσης που θα υπερκαλύψει την αντίρροπη τάση της δημοσιονομικής πολιτικής και θα διαμορφωθεί σε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε ολόκληρη τη ζώνη για το επόμενο έτος.
Κατά την άποψή μας, η ελληνική οικονομία θα έχει αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού σύμφωνα με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επωφεληθεί από μια παρατεταμένη ανάκαμψη που θα καθοδηγείται από την κατανάλωση, σύμφωνα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά με τη διαφορά ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η χώρα θα βιώσει επίσης την ευκαιρία για μια σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών χάρη στην υπερμεγέθη ευρωπαϊκή στήριξη.
Καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα ομαλοποιηθεί το επόμενο έτος, αναμένουμε επίσης ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό μίας μείωσης ανά συνεδρίαση έως το τέλος του έτους.
Ενα τέτοιο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων θα συμβάλει σε ένα ιδιαίτερα φιλικό προς τις επενδύσεις μείγμα πολιτικής για το 2024 και μετά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να εμπλακεί στο πρώιμο στάδιο της επενδυτικής ανάκαμψης χάρη στην εξαιρετική στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία, η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται σε στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.
Με μέσο κόστος χρέους κάτω από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα και ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα επανέλθουν στους διεθνείς δείκτες αναφοράς χρέους από τον Ιανουάριο του 2024, η χώρα έχει την ευκαιρία να τηρήσει την υπόσχεσή της μέσω της σταθερής εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί να το κάνει αυτό διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή πορεία προς τη μείωση του χρέους.
Η Ευρωζώνη πρέπει να στραφεί από μια ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση σε μια ανάπτυξη με γνώμονα τις επενδύσεις, προκειμένου να καλύψει το επενδυτικό της χάσμα με την οικονομία των ΗΠΑ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δικό της χάσμα κεφαλαιουχικών δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, το οποίο φτάνει το 5% του ΑΕΠ. Μπορεί να καλύψει το χάσμα και, ταυτόχρονα, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διαρθρωτικής αλλαγής που απαιτείται για την ευρωπαϊκή οικονομία.
* Ο κ. Φίλιπο Ταντέι είναι ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα»


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας