Να δεσμεύσουν τα κέρδη που προκύπτουν από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας εντός ΕΕ σκοπεύει η Κομισιόν. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι στόχος είναι να συγκεντρωθεί ποσό ύψους έως και 15 δισ. ευρώ προς όφελος της Ουκρανίας.
ΕΕ: Ποιες χώρες ζητούν χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Όπως αναφέρει το βρετανικό έντυπο, πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε παρουσιαστεί ξανά τους προηγούμενους μήνες αλλά δεν είχε προχωρήσει, καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η ΕΚΤ εξέφρασαν νομικής και οικονομικής φύσεως ανησυχίες.
Τώρα όμως η δυσκολία που παρουσιάζεται σε ΗΠΑ και ΕΕ να συμφωνηθεί πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στις προτάσεις για αξιοποίηση των κερδών από τα ρωσικά κεφάλαια που παραμένουν δεσμευμένα εντός του μπλοκ.
«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στους Financial Times.
Σημειώνοντας ότι η G7 είχε συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι η Μόσχα να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να εξεταστούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή χρήση των εσόδων που θα προκύψουν στο μεταξύ.
Το σχέδιο της Επιτροπής
Σύμφωνα πάντα με τους FT, για να πείσει τους σκεπτικιστές η Επιτροπή θα απαιτήσει αρχικά από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να τοποθετούν τα κέρδη που προκύπτουν από αυτά σε ξεχωριστούς λογαριασμούς. Τα αποθετήρια τίτλων δημιουργούν κέρδη επανεπενδύοντας μετρητά από ληξιπρόθεσμους τίτλους, όπως κρατικά ομόλογα, καθώς οι πληρωμές προς τη Μόσχα απαγορεύονται λόγω των κυρώσεων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν ομόφωνα το σχέδιο, καθώς και περαιτέρω μέτρα εφαρμογής, προτού χρήματα εκταμιευθούν προς το Κίεβο.
Στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου, τα κέρδη θα μεταφερθούν στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για να βοηθήσουν στη στήριξη της Ουκρανίας.
Μόνο τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας θα βρεθούν στο στόχαστρο της Κομισιόν. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό θα απέφερε έως και 3 δισ. ευρώ ετησίως ή 15 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027 – αν και το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τα επιτόκια της περιόδου.
Τα μέτρα θα επηρεάσουν κυρίως την Euroclear, ένα αποθετήριο με έδρα το Βέλγιο που κατέχει περίπου 191 δισ. ευρώ σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, το μεγαλύτερο μερίδιο που έχει ακινητοποιηθεί στη Δύση.
Κίνδυνοι
Όπως υπογραμμίζουν οι FT, παρά το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της πρότασης, η οποία στοχεύει μόνο στα κέρδη και όχι στα ίδια τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για νομικούς και οικονομικούς κινδύνους.
Δεδομένης της συστημικής σημασίας της Euroclear – το 2022 είχε υπό φύλαξη περιουσιακά στοιχεία αξίας 35,6 εκατ. ευρώ – «αυτό θα μπορούσε φυσικά να προκαλέσει αβεβαιότητα και φόβους με άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Armin Steinbach, καθηγητής δικαίου και οικονομικών στο HEC Paris.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για τον ρόλο του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και ζήτησε συντονισμένη δράση με τους διεθνείς εταίρους. Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της G7 έχουν υποστηρίξει την κίνηση αυτή.
Ένας άλλος σαφής κίνδυνος είναι τα αντίποινα από τη Ρωσία με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών, κάτι με το οποίο έχει ήδη απειλήσει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Το ΔΝΤ εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις την Παρασκευή ότι μια τέτοια κίνηση «θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών παγκοσμίως».
Η Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, αναγνωρίζοντας αυτούς τους κινδύνους προτείνει να κρατηθεί στην άκρη ένα ορισμένο ποσό για τη διαχείριση των κινδύνων.
Η Euroclear αντιμετωπίζει ήδη δεκάδες αγωγές για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, με την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων να θεωρείται αβέβαιη καθώς δεν υπάρχει δεδικασμένο.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...