
Συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, οικονομική κατάρρευση… οι προοπτικές για το 2024 είναι «ζοφερές», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 46,4 δισ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει 180,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση «οι άνθρωποι θα πληρώσουν με τη ζωή τους», τόνισε ο ΟΗΕ.
Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση για το 2024, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δήλωσε ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος λόγω συγκρούσεων, κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και οικονομικών παραγόντων.
Αυτό περιλαμβάνει 74,1 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική και Νότια Αφρική, μεγάλο μέρος των οποίων πλήττεται από την κρίση στο Σουδάν.
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι σε όλον τον κόσμο
«Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες σώζουν ζωές, μάχονται κατά της πείνας, προστατεύουν παιδιά, αποτρέπουν επιδημίες και προσφέρουν κατάλυμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις στις πιο απάνθρωπες καταστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Όμως η απαραίτητη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», κατήγγειλε. Και πρόσθεσε ότι άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού, έχουν ήδη απευθύνει τις δικές τους εκκλήσεις για χρηματοδότηση.
72 χώρες
Απευθύνοντας την έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων για το 2024 ο Γκρίφιθς παραδέχθηκε ότι το ποσό που ζητεί ο ΟΗΕ παραμένει «τεράστιο» και πιθανόν θα αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθεί, στο μέτρο που πολλές δωρήτριες χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Όμως, «χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια. Και αν δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια, οι άνθρωποι θα το πληρώσουν με τη ζωή τους», υπογράμμισε.
Με τους πόρους αυτούς ο ΟΗΕ επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του σε 72 χώρες: 26 χώρες σε κρίση και 46 γειτονικές τους χώρες που υφίστανται τις συνέπειες, όπως η μαζική εισροή μεταναστών.
Πρωτίστως η βοήθεια προορίζεται για τη Συρία (4,4 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν η Ουκρανία (3,1 δισ. δολάρια), το Αφγανιστάν (3 δισ.), η Αιθιοπία (2,9 δισ.) και η Υεμένη (2,8 δισ.).
Το 2024 ενδέχεται να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με τον Γκρίφιθς. Όμως ο ΟΗΕ δεν επικεντρώνει τις προσπάθειές του παρά στα 180,5 εκατ. από αυτούς, οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς όπως και από μεμονωμένες χώρες.
Θύματα του κλίματος
Η γεωγραφική περιοχή για την οποία προορίζονται τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (13,9 δισεκ.).
Όμως ο Γκρίφιθς επέστησε την προσοχή στις ανάγκες της Μιανμάρ, της Ουκρανίας που διέρχεται έναν «απελπιστικό χειμώνα» με την προοπτική της εντατικοποίησης του πολέμου, και του Σουδάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χαίρει της προσοχής που αξίζει από τις δυτικές πρωτεύουσες.
Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πολιτικός διάλογος θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και θα αποτελέσει «ένα πολύ καλό παράδειγμα διαλόγου που οδηγεί σε κοινωνικές ανταμοιβές».
Στο Αφγανιστάν ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι, αν μπορέσουν να γίνουν οικονομικές επενδύσεις χωρίς να αγνοηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να αποφύγει έναν ενδεχόμενο λιμό με μικρότερο κόστος.
Οι ανάγκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι εξάλλου ολοένα και μεγαλύτερες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα συναγωνίζεται με τις συγκρούσεις ως παράγοντας δημιουργίας αναγκών», σημείωσε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής «εκτοπίζονται σήμερα περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσα εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Για πρώτη φορά από το 1999 η Ιαπωνία εισάγει ρύζι από τη Νότια Κορέα
Η Ιαπωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές αλλά και την αυξανόμενη οργή των καταναλωτών

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

Η Κίνα βοηθά την Danone να αυξήσει τις πωλήσεις της
Η Danone SA παρουσίασε καλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο, υποβοηθούμενη από τη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα με έμφαση στην υγεία

Παραιτήθηκε κορυφαίο στέλεχος της εκπομπής «60 Minutes» - Ο ρόλος Τραμπ
Ο Μπιλ Όουενς αποχωρεί από την εκπομπή του CBS News που ήταν κύριος στόχος του Προέδρου Τραμπ

Πιέσεις στην Ινδία να ανοίξει την αγορά της σε Walmart και Amazon
Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας αναμένεται να επικεντρωθούν στην παροχή ίσων όρων ανταγωνισμού στους αμερικανικούς κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου με τους τοπικούς αντιπάλους

Τι δείχνουν τα αποτέλεσματα τριμήνου της Tesla
Σε τι βαθμό και σε ποιους τομείς έπληξε την κερδοφορία της Tesla η πολιτική ενασχόληση του Μασκ

Επίθεση Βιλερουά σε Τραμπ για τους δασμούς - Οδηγεί ολόκληρο τον κόσμο σε ένα «χαμένο» παιχνίδι
Τα σχόλια του Βιλερουά είναι από τα πιο σκληρά μέχρι στιγμής από την πλευρά της Ευρώπης

«Θα είμαι καλός με την Κίνα» - Τι σηματοδοτεί η στροφή Τραμπ
«Ο Τραμπ πανικοβάλλεται λόγω της κατακόρυφης πτώσης των αγορών και των πολύ υψηλών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων»

Επιστρέφει στις επιχειρήσεις του ο Μασκ - Μειώνει την παρουσία του στο DOGE
Ο Ίλον Μασκ τόνισε ότι θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην Tesla, η οποία έχει πληγεί από τις πολιτικές του επιλογές

Τα μαζεύει ο Τραμπ: «Δεν έχω πρόθεση να απολύσω τον Πάουελ»
Η νέα δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ εκτόνωσε τις ανησυχίες στην αγορές και ενίσχυσε το δολάριο