Το ενδεχόμενο ρητής δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δείχνει να απομακρύνεται στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς το νέο σχέδιο απόφασης δεν κάνει λόγο για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Με την COP28 να πλησιάζει τη λήξη της στο Ντουμπάι, η ΕΕ και περισσότερες από ακόμα 100 χώρες πιέζουν για δέσμευση σταδιακής κατάργησης (phase out) των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο το μπλοκ των πετρελαιοπαραγών χωρών, με επικεφαλής της Σουηδική Αραβία, απορρίπτουν την πρόταση ως απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ είχε εξάλλου ζητήσει από τις χώρες-μέλη του να αντιταχθούν στην πρόταση.

COP28: Στενεύουν τα περιθώρια για αποτελεσματική συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Προηγουμένως, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι για να είναι επιτυχής η σύνοδος πρέπει να υπάρξει δέσμευση κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Όπως μεταδίδει το Reuters το απόγευμα της Δευτέρας, το νέο σχέδιο του ΟΗΕ για την ανακοίνωση της συνόδου δεν περιέχει καμία αναφορά σε phase out και κάνει μόνο λόγο για «μείωση της κατανάλωσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων με δίκαιο τρόπο».

Εκπρόσωποι 195 χωρών συμμετέχουν στην COP28 στο Ντουμπάι (Reuters)

Το κείμενο αναγνωρίζει «την ανάγκη για βαθιά, ταχεία και σταθερή μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καλεί τους Συμμετέχοντες να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό του παγκόσμιου μέσου ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της αποδοτικότητας έως το 2030·
  • Την ταχεία απομείωση της χρήσης γαιάνθρακα χωρίς δέσμευση άνθρακα και περιορισμούς στην αδειοδότηση νέων σταθμών γαιάνθρακα χωρίς δέσμευση.
  • Την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για ενεργειακά συστήματα μηδενικών καθαρών εκπομπών και για αξιοποίηση καυσίμων χαμηλού και μηδενικού άνθρακα πολύ πριν ή γύρω στα μέσα του αιώνα.
  • Την επιτάχυνση ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ανανεώσιμων πηγών, της πυρηνικής ενέργειας, των τεχνολογιών μετριασμού και απομάκρυνσης, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και η παραγωγή υδρογόνου χαμηλού άνθρακα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων χωρίς δέσμευση στα ενεργειακά συστήματα
  • Τη μείωση της κατανάλωσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων με δίκαιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός των καθαρών εκπομπών έως, πριν από, ή γύρω στο 2050.
  • Την επιτάχυση και ουσιαστική μείωση εκπομπών πέρα από το CO2, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των εκπομπών μεθανίου έως το 2030.
  • Την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές μέσω μιας ποικιλίας προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και της ταχείας ανάπτυξης οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών.
  • Τη σταδιακή κατάργηση των μη αποδοτικών επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα οι οποίες ενθαρρύνουν τη σπάταλη κατανάλωση και δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια.

Η COP28 λήγει επίσημα την Τρίτη, δεν αποκλείεται όμως να παραταθεί όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τις συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»