Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ζήτησε τη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει οποιαδήποτε ασυλία από την ποινική δίωξη για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται πως διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο θα τοποθετηθεί επί της ιστορικής δίωξης του πρώην προέδρου.

Το έκτακτο αίτημα είναι μια προσπάθεια του Σμιθ να διατηρήσει τη δίκη για την υπονόμευση των εκλογών -που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου- σε πορεία εκδίκασης. Ο Σμιθ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να κάνει το σπάνιο βήμα να παρακάμψει ένα ομοσπονδιακό εφετείο και να αποφασίσει γρήγορα ένα θεμελιώδες ζήτημα της υπόθεσης εναντίον του Τραμπ.

Η ομάδα του Σμιθ ζήτησε από το δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφαση της περιφερειακής δικαστού Τάνια Τσούτκαν, ότι ως πρώην πρόεδρος ο Τραμπ δεν έχει ασυλία από την υπόθεση δίωξης για υπονόμευση των εκλογών που ασκήθηκε στην Ουάσινγκτον. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου υποστήριξαν ότι οι φερόμενες ενέργειες του Τραμπ σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν μέρος των επίσημων καθηκόντων του εκείνη την εποχή και ως εκ τούτου προστατεύεται από την προεδρική ασυλία. Το αφιέρωμα του CNN είναι αποκαλυπτικό.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθεί το αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ή όχι ασυλία.

Η εισαγγελία παίζει το τελευταίο της χαρτί ώστε να προχωρήσει την δίκη κανονικά, παρακάμπτωντας το Εφετείο

Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης από το δικαστήριο να αποφασίσει εάν ο Τραμπ προστατεύεται από διπλή ποινική δίωξη. Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι επειδή ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία κατά τη διάρκεια της δίκης για την παραπομπή του, δεν μπορεί να δικαστεί ποινικά για τις ίδιες φερόμενες πράξεις. Ουσιαστικά ζητούν χρήση του νόμου της διπλής δίωξης ή Double Jeopardy.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αναλάβει την υπόθεση, το ζήτημα της προεδρικής ασυλίας θα παραλείψει να κριθεί από εφετείο. Η ομάδα του Τραμπ είχε ζητήσει από το εφετείο την περασμένη εβδομάδα να εξετάσει την απόφαση της δικαστού Τσούτκαν και ζήτησε επίσης από την Τσούτκαν να αναστείλει εν τω μεταξύ όλες τις ημερομηνίες της δίκης.

Το ζήτημα σχετικά με την προεδρική προστασία – που ο Τραμπ ελπίζει να χρησιμοποιήσει ως μέρος της υπεράσπισής του – πρέπει να διευθετηθεί πριν ο Τραμπ πάει σε δίκη, η οποία επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024.

Με κόκκινο παρουσιάζονται οι συντηρητικοί δικαστές και με μπλε οι προοδευτικοί.

Το τρικ της παράκαμψης του Εφετείου για να μην αλλάξουν οι ημερομηνίες εκδίκασης

«H έφεση του εναγόμενου κατά της απόφασης που απορρίπτει την ασυλία του και τους σχετικούς ισχυρισμούς του, ωστόσο, αναστέλλει τη δίκη των κατηγοριών εναντίον του, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου 2024», έγραψε η ομάδα του Τζακ Σμιθ.

«Είναι επιτακτικής δημόσιας σημασίας οι ισχυρισμοί του εναγομένου περί ασυλίας να επιλυθούν από το παρόν Δικαστήριο και η δίκη του εναγομένου να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό, εάν απορριφθεί ο ισχυρισμός του περί ασυλίας».

Η κατάθεση συνεχίζει: «Οι ισχυρισμοί του εναγομένου είναι βαθιά λανθασμένοι, όπως έκρινε το περιφερειακό δικαστήριο.Αλλά μόνο το παρόν Δικαστήριο μπορεί να τους επιλύσει οριστικά».

Το ζήτημα σχετικά με την προεδρική προστασία – που ο Τραμπ ελπίζει να χρησιμοποιήσει ως μέρος της υπεράσπισής του – πρέπει να διευθετηθεί πριν ο Τραμπ πάει σε δίκη.

Η Εισαγγελία επικαλείται την υπόθεση ΗΠΑ κατά Νίξον

Η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα επικαλείται έναν παρόμοιο ελιγμό που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση ΗΠΑ κατά Νίξον, την υπόθεση του 1974 στο Ανώτατο Δικαστήριο στην οποία οι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον περί προεδρικού προνομίου σε μια διαμάχη για την κλήτευση των κασετών του Οβάλ Γραφείου. Σε εκείνη την περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο κινήθηκε γρήγορα για να επιλύσει το θέμα, ώστε μία από τις υποθέσεις της εποχής του Watergate να προχωρήσει γρήγορα.

«Ιστορικά, το Ανώτατο Δικαστήριο σπάνια έχει συμφωνήσει σε αυτού του είδους το τέχνασμα – να ασχοληθεί με μια έφεση πριν το ομοσπονδιακό εφετείο έχει την ευκαιρία να το κάνει», δήλωσε ο Στιβ Βλάντεκ, αναλυτής του CNN για το Ανώτατο Δικαστήριο και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Αλλά όχι μόνο το Δικαστήριο έχει δείξει πολύ μεγαλύτερη προθυμία να επισπεύσει τις εφέσεις από το 2019, αλλά και πριν από αυτό, αυτό ήταν ακριβώς το είδος της υπόθεσης στην οποία θα συμφωνούσε να κινηθεί γρήγορα», πρόσθεσε ο Βλάντεκ.

Η ομάδα του Τραμπ είχε ζητήσει από το εφετείο την περασμένη εβδομάδα να εξετάσει την απόφαση του Τσούτκαν και ζήτησε επίσης από τον Τσούτκαν να αναστείλει εν τω μεταξύ όλες τις ημερομηνίες της δίκης. Για αυτό τον λόγο η εισαγγελία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας

Στην προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι εισαγγελείς του ειδικού εισαγγελέα έγραψαν ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας» από το να λογοδοτήσει ένας πρώην πρόεδρος εάν παραβιάζει τον νόμο.

«Ακρογωνιαίος λίθος της συνταγματικής μας τάξης είναι ότι κανένα πρόσωπο δεν είναι υπεράνω του νόμου», έγραψε η ομάδα του Σμιθ. «Η ισχύς αυτής της αρχής βρίσκεται στο ζενίθ της όταν, όπως εδώ, ένα σώμα ενόρκων έχει κατηγορήσει έναν πρώην πρόεδρο ότι διέπραξε ομοσπονδιακά εγκλήματα για να υπονομεύσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον νόμιμα εκλεγμένο διάδοχό του».

Προτρέποντας τους δικαστές να ασχοληθούν με το θέμα τώρα, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η φύση της υπόθεσης υψηλού προφίλ δικαιολογεί την παρέκκλιση από την κανονική διαδικασία της έφεσης.

«Εάν ο δευτεροβάθμιος έλεγχος της παρακάτω απόφασης διεξαγόταν με τη συνήθη διαδικασία στο εφετείο, ο ρυθμός της επανεξέτασης μπορεί να μην οδηγήσει σε τελική απόφαση για πολλούς μήνες. Ακόμη και αν η απόφαση φτάσει νωρίτερα, ο χρόνος της απόφασης αυτής θα μπορούσε να εμποδίσει το Δικαστήριο να εκδικάσει και να αποφασίσει την υπόθεση κατά το τρέχον εξάμηνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χαμάς – Ισραήλ: Απελεθέρωση 33 ομήρων σε πρώτη φάση προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας
Επικαιρότητα |

Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων