Πάνω από τις 37.000 μονάδες αναρριχήθηκε σήμερα ο Dow Jones, για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι θα μειώσει τα επιτόκια αρκετές φορές το επόμενο έτος, ικανοποιώντας τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι θα αρχίσει επιτέλους να αναγνωρίζει την τάση επιβράδυνσης του πληθωρισμού με μια λιγότερο επιθετική νομισματική στάση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,40% στις 37.090 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,37% στις 4.707 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 14.733 μονάδες.

Για πρώτη φορά ο Πάουελ μιλά για μειώσεις επιτοκίων

Η Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, το επιτόκιόο της σταθερό στο εύρος 5,25%-5,5%, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, δηλαδή περισσότερες από όσες είχε υποδείξει προηγουμένως. Οι επενδυτές ήλπιζαν όλο και περισσότερο ότι η Fed θα έδινε ένα σαφέστερο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, με τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό να δείχνουν ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία.

Στην ανακοίνωση της η Fed αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός «έχει υποχωρήσει» κατά το τελευταίο έτος, ενώ μείωσε επισήμως την πρόβλεψή της για τον δείκτη το 2024, βλέποντας πλέον να διαμορφώνεται στο 2,4% από 2,6% προηγουμένως. .

«Η Fed έδωσε στην αγορά ένα πρόωρο δώρο διακοπών σήμερα, όταν, επιτέλους, για πρώτη φορά, σχολίασε θετικά τον πληθωρισμό», δήλωσε η Gina Bolvin, πρόεδρος της Bolvin Wealth Management Group. «Φαίνεται ότι η Fed κινείται προς την κατεύθυνση της αγοράς και όχι η αγορά προς τη Fed. Το ράλι του Άγιου Βασίλη μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε.

Άλλωστε, από την αρχή του τέταρτου τριμήνου ο Dow έχει αυξηθεί περισσότερο από 10%, καθώς η ελπίδα για τις αποφάσεις της Federal Reserve υπήρχε και επιβεβαιώθηκε σήμερα. Από την αρχή του έτους, η άνοδος του Dow φτάνει πλέον το 11,6%, με τον S&P 500 να έχει σημειώσει κέρδη 22% μέχρι στιγμής το 2023 και απέχει 2% από το ιστορικό ρεκόρ του. Ο Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο 40% από την αρχή του έτους.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και άλλων δανείων, υποχώρησε στο 4,03% μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης των επιτοκίων της Fed, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.

Οι μετοχές της Bank of America και της Wells Fargo, τράπεζες που θα επωφεληθούν εάν η Fed πετύχει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, κέρδισαν η καθεμία περισσότερο από 2% σήμερα. Η Home Depot, της οποίας οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν από μια αναζωογόνηση της αγοράς κατοικίας, κέρδισε σχεδόν 3%.

Πάντως, ένα ακόμη μέγεθος που ανέμενε η Wall Street ήταν αυτό των τιμών παραγωγού, οι οποίες εν τέλει παρέμειναν αμετάβλητες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Labor Statistics. Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Οκτώβριο. Ο PPI αυξήθηκε κατά 0,9% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση και ο PPI εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street