Δεκάδες αμερικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις με αιχμή την προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης συνεργάζονται με εταιρείες επιρροής της κοινής γνώμης (lobbying firms), που παρέχουν ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους και σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η ExxonMobil και η Chevron. Όμιλοι που ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να αποδομήσουν, να δυσφημίσουν και να διαστρέψουν την σκοπιμότητα του αγώνα των περιβαλλοντιστών.

Πρόσφατη έρευνα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος που δημοσιοποίησε ο Guardian, έδειξε ότι οι ίδιοι λομπίστες που βοηθούν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα βοηθούν ταυτόχρονα και τους πλέον ρυπογόνους επιχειρηματικούς ομίλους του πλανήτη να ξεπλύνουν τα περιβαλλοντικά τους ανομήματα και να «πρασινίσουν» το προφίλ τους – να κάνουν δηλαδή «greenwashing».

Greenwashing: Αύξηση 70% στις τράπεζες παγκοσμίως

Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «μείζονα υποκρισία» την πρακτική αυτή, καθώς οι λομπίστες λειτουργούν απροκάλυπτα ως διπλοί πράκτορες προώθησης αντίθετων συμφερόντων.

Η ΜΚΟ F Minus αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι η διάσημη για το περιβαλλοντικό της έργο φιλανθρωπική οργάνωση Pew Charitable Trusts μοιράζεται την ίδια εταιρεία λόμπι με τη Chevron. Ότι το New Venture Fund, που δραστηριοποιείται σε μια σειρά δράσεων για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια, συνεργάζεται από τις αρχές του 2022 με τα ίδια λόμπι που προάγουν τα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έξι αμερικανικές Πολιτείες.

Αποκάλυψε επίσης η F Minus ότι η φιλανθρωπική οργάνωση Ballmer Giving που χρηματοδοτεί προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων γηγενών φυλών της Αμερικής εκπροσωπεί ταυτόχρονα μια εταιρεία που κατασκευάζει υποδομές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε εδάφη που έχει «παραχωρήσει» η αμερικανική κυβέρνηση για να ζουν Ινδιάνοι – ανενόχλητοι υποτίθεται.

«Συνεργασία με το διάβολο»

Ο Τζέιμς Μπράουνινγκ, εκτελεστικός διευθυντής της F Minus και πρώην λομπίστας για την Common Cause, ταυτοποίησε 86 αμερικανικά Ιδρύματα που από τις αρχές του 2022 (που ξεκίνησε την έρευνα) μοιράζονται τις υπηρεσίες εταιρειών λόμπι με εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Δεκαεννέα από τα Ιδρύματα αυτά έχουν ως μείζονα προτεραιότητα την εκταμίευση χορηγιών για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Pew Charitable Trusts, για παράδειγμα, η οποία ως πρωταρχική αποστολή έχει αναλάβει την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση πλαστικών απορριμμάτων και ορυκτών καυσίμων και έχει στοχοποιήσει τις εταιρείες παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μείζονα απειλή για τους ωκεανούς, το 2022 και το 2023 προσέλαβε για την προώθηση των περιβαλλοντικά ενάρετων στόχων της την εδρεύουσα στο Κολοράντο εταιρεία πολιτικής επιρροής Politicalworks, η οποία εκπροσωπεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Chevron.

«Η Chevron είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές άνθρακα στον πλανήτη ενώ η θυγατρική της, Chevron Phillips Chemical, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πολυμερών παγκοσμίως. Η εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες. Και τον Αύγουστο μήνυσε από κοινού με την Πολιτεία της Λουιζιάνα την κυβέρνηση Μπάιντεν, επειδή έθεσε κάποια όρια στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού», γράφει ο Guardian.

Όλοι για όλους

Ένα ακόμα παράδειγμα «ανάρμοστων» συνεργασιών που παραθέτει ο ρεπόρτερ του «Guardian» αφορά το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα New Venture Fund (NVF), το οποίο από το 2017 έως το 2021 δαπάνησε περισσότερα από 183 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις για περιβαλλοντικά προγράμματα για την προστασία θαλάσσιων και χερσαίων βιοσυστημάτων, για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και για την προαγωγή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Αλλά από τις αρχές του 2022 χρηματοδότησε επίσης εταιρείες λόμπι του κλάδου των ορυκτών καυσίμων που δραστηριοποιούνταν σε έξι αμερικανικές Πολιτείες.

Κληθείς να σχολιάσει την «ανακολουθία πολιτικής και στόχων του New Venture Fund», όπως τη χαρακτήρισε ο Τζέιμς Μπράουνινγκ του F Minus, ο πρόεδρος του Fund Λι Μπόντνερ είπε ότι η οργάνωσή του «εργάζεται σε μια σειρά διαφορετικών ζητημάτων που αφορούν την κλιματική κρίση, την εκπαίδευση, την υγεία και την ποινική δικαιοσύνη». Το κάθε πρόγραμμα δράσης (project) προχωρεί με δικά του κονδύλια και δικές του στρατηγικές.

«Το NVF δεν μπορεί επισήμως να εμποδίσει τα διάφορα projects να χρησιμοποιούν τους λομπίστες που πιστεύει ότι είναι οι καταλληλότεροι για να προωηθήσουν τους στόχους του, διότι στο δημοκρατικό μας σύστημα είναι αδύνατον να είσαι αποτελεσματικός αν συνεργάζεσαι μόνο με ανθρώπους που συμφωνούν 100% με τους δικούς σου στόχους», εξήγησε ο Λι Μπόντνερ.

Αυτός όμως είναι, κατά τον Μπράουνινγκ του F Minus ο ορισμός του «greenwashing». Του «πράσινου ξεπλύματος» δηλαδή, που δίνει άφεση αμαρτιών και νομιμοποιεί τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων να συνεχίσουν να ρυπαίνουν παρά το γεγονός ότι άπαντες οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος θα πρέπει να εγκαταλείψει την χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αποτραπεί η καταστροφή του κλίματος του πλανήτη.

Τεχνοκρατική προσέγγιση

Θα παρατηρούσε κανείς ότι στις ΗΠΑ είναι συνήθης η πρακτική ένας χρηματοδότης να χορηγεί κεφάλαια για να στηρίξει αντίπαλα κόμματα και ανταγωνιστικές οργανώσεις που εμφορούνται από διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις για τον κόσμο και εξυπηρετούν εκ διαμέτρου αντίθετους σκοπούς. Κλασικό παράδειγμα οι χορηγίες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ιδιωτών κεφαλαιούχων στους Αμερικανούς πολιτικούς και βέβαια στα δύο μεγάλα κόμματα ταυτόχρονα, δηλαδή και στο Ρεπουμπλικανικό και στο Δημοκρατικό. Χορηγίες που ανακοινώνονται δημοσίως εξάλλου και γίνονται υπό πλήρη διαφάνεια.

Η F Minus πάντως θεωρεί ότι εν προκειμένω δεν στέκει μια ανάλογη τεχνοκρατική προσέγγιση. Πιστεύει ότι στα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν μπορείς να είσαι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Ότι δεν μπορείς να κάνεις προπαγάνδα και υπέρ του θύματος και υπέρ του θύτη, αν θυματοποιήσεις βέβαια τον πλανήτη και αποδόσεις το ρόλο του θύτη στο λεγόμενο «Big Oil».

Γι’ αυτό και απευθύνει η ΜΚΟ έκκληση στα ιδρύματα και τις οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία των οικοσυστημάτων και τη σωτηρία του πλανήτη «να κόψουν κάθε δεσμό» με τα λόμπι που εκπροσωπούν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και προωθούν τα συμφέροντά τους.

«Τα Ιδρύματα πρέπει να αποκλείσουν τους λομπίστες που ταυτόχρονα προωθούν επιχειρηματικές δράσεις καταστροφικές για τον άνθρωπο και τη φύση που τον περιβάλλει», καταλήγει ο διευθυντής της F Minus.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα