Η Ιταλία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο για να εμποδίσει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της. Στην προειδοποίηση αυτή προχώρησε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.

Ιταλία: Η αγορά των Χριστουγέννων περιμένει 8 δισ. από τους καταναλωτές

Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του μπλοκ ανεστάλη το 2020 λόγω της COVID-19 και αναμένεται να επανέλθει σε τροποποιημένη εκδοχή το επόμενο έτος, με την Ιταλία να πιέζει να καταστεί πιο επιεικές, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις άλλων κρατών – μελών για επιβολή σκληρής πειθαρχίας.

«Δεν αποκλείω καμία από τις επιλογές, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία», δήλωσε η Μελόνι στην Άνω Βουλή σε ομιλία ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Βέτο

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να ασκήσει βέτο σε οποιουσδήποτε κανόνες που θα τιμωρούσαν την υπερχρεωμένη οικονομία της και δεν θα επικύρωνε τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, χωρίς ικανοποιητική συμφωνία για το σύμφωνο σταθερότητας.

«Εάν δεν βρεθεί λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες παραμέτρους», δήλωσε η Μελόνι ενώπιον της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει μια καλή συμφωνία στις επικείμενες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Οι νέοι κανόνες και η αντιπαράθεση

Οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος στο 60%, με πειθαρχικά μέτρα για τις χώρες που ξεφεύγουν από τη νόρμα. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το Reuters, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων με την εισαγωγή μιας πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επικεντρώνεται σε περικοπές δαπανών σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών.

Αλλά η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, έχει επίσης ζητήσει από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, να μειώνουν το χρέος τους κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Η Ιταλία αύξησε τον Σεπτέμβριο τον στόχο της για το έλλειμμα του επόμενου έτους στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως και δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους κατά την ίδια περίοδο.

Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από 1% φέτος και το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή