Στη… γύρα για βιομηχανικές εκτάσεις στην Ελλάδα βγαίνουν επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς με την ζήτηση για μεγάλους βιομηχανικούς χώρους να προδιαθέτει για projects – μαμούθ που αλλάζουν την εικόνα ολόκληρων περιοχών.
Στο πλαίσιο αυτό, έτοιμη να υποδεχτεί επένδυση – game changer είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας (10.000 στρέμματα), η ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, με τις εξελίξεις να τρέχουν εντός του 2024 και την παραγωγική καρδιά της χώρας να χτυπά πιο δυνατά.
Θεσσαλονίκη: Προσθήκη έκτασης 2.700 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου
«Όσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για βιομηχανικές εκτάσεις, ψάχνουν χώρους μέσα σε ΒΙΠΕ, κανείς δεν θέλει να τοποθετηθεί σε έκταση εκτός σχεδίου, οι ξένοι είναι μαθημένοι να έρχονται σε βιομηχανική περιοχή. Ο επενδυτής που ενδιαφέρεται για έκταση στη ΒΙΠΕ Σίνδου είναι μεγάλο όνομα με την επένδυση να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η επένδυση να προσεγγίζουν τις 2.000. Οι εξελίξεις θα τρέξουν μέσα στο 2024», επισημαίνει στον ot.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς.
50 εκατ. ευρώ αναμορφώνουν τις ΒΙΠΕ
Η εταιρεία, που ελέγχει και διαχειρίζεται 27 επιχειρηματικά πάρκα ανά την Ελλάδα και περισσότερα από 50.000 στρέμματα ακινήτων τρέχει μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, με στόχο το πλήρες λίφτινγκ των υποδομών στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, την δημιουργία νέων βιομηχανικών εκτάσεων 1.000 στρεμμάτων στις υπάρχουσες ΒΙΠΕ σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λάρισα και την επέκταση της ΒΙΠΕ στην Κοζάνη, εντός του 2024. Νέες Βιομηχανικές Περιοχές θα αναπτυχθούν σε Βελεστίνο, Λιτόχωρο και Μαλεβίζι στο Ηράκλειο Κρήτης.
Από τα 50 εκατ. ευρώ, τα μισά θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα θα τα εισφέρει η ΕΤΒΑ. Η «μερίδα του λέοντος», 34 εκατ. ευρώ, αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, με τα 15 εκατ. ευρώ ((11 εκατ. για αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης και 4 εκατ. για συντήρηση του οδικού δικτύου) να κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη. Στα Πάρκα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανά τη χώρα δραστηριοποιούνται 1.600 εταιρείες με 35.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας στο 6% του ΑΕΠ της χώρας.
Τα έργα αναβάθμισης αφορούν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σε οδοποιία, δίκτυα υδροδότησης και βιομηχανικών λυμάτων, αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης, ενεργειακή αναβάθμιση για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα, τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομέτρων και παροχομέτρων, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 2.500 στρέμματα φιλοδοξεί να προσθέσει τα επόμενα χρόνια στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, και από πλευράς ξένων επενδυτών, για βιομηχανικά οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη. Περί τα 200 στρέμματα ανήκουν στον δήμο Δέλτα, 500 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες με το επενδυτικό πλάνο από την πλευρά της ΒΙΠΕ να καταρτίζεται με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών για την αξιοποίησή τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία στρέφει το βλέμμα της τα τελευταία χρόνια σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις, εμβαδού 400, 2.000 και 300 στρεμμάτων αντίστοιχα, προκειμένου να τις ενσωματώσει στη ΒΙΠΕ, ικανοποιώντας την ζωηρή ζήτηση.
«Βάσει όσων έχει πει το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δοθεί το πράσινο φως για τις εγκρίσεις ένταξης των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη συνέχεια θα έχουμε δύο χρόνια για να ολοκληρώσουμε τα έργα, μέχρι το τέλος του 2025. Εκτιμώ πως θα προλάβουμε και θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου», σημειώνει.
«Έχουμε υποβάλει προτάσεις 50,5 εκατ. ευρώ, με προοπτική το τελικό πλάνο να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, για την βελτίωση των υποδομών στις ήδη υπάρχουσες Βιομηχανικές Περιοχές και την δημιουργία νέων. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά δε θα δώσουμε Βιομηχανικές Περιοχές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, οι Βιομηχανικές Περιοχές είναι για μεταποίηση», επεσήμανε ο Θανάσης Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Να τρέξουν πιο γρήγορα οι αδειοδοτήσεις
Για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, κρίσιμο θέμα και για την προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνει ότι η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία για τις εγκατεστημένες σε βιομηχανικά πάρκα επιχειρήσεις είναι μεγάλεςκαι η διαδικασία έκδοσης μιας άδειας μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.
Κι αυτό διότι οι επιχειρήσεις αυτές, παρότι εδρεύουν μέσα σε έναν οργανωμένο υποδοχέα βιομηχανίας, χρειάζεται να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, που βρίσκεται εκτός ΒΙΠΕ.
«Οι δήμοι, στους οποίους εξακολουθεί να ανήκει η αρμοδιότητα των οικοδομικών αδειοδοτήσεων, και οι Περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας, δεν μπορούν να δώσουν έγκαιρη λύση σε αυτό το πρόβλημα.» λέει.
Η περιβαλλοντική, η οικοδομική αδειοδότηση και η άδεια λειτουργίας καθυστερούν, αν μία εταιρεία πετύχει να τα λάβει αυτά στη διετία είναι καλά. Θα πρέπει το υπουργείο ανάπτυξης να δημιουργήσει ένα Γραφείο Αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός πάρκων για να διευκολύνονται οι επενδυτές, τα δύο χρόνια ναι μεν δεν είναι εντελώς αποτρεπτικά για επενδύσεις, δεν είναι όμως και κάτι ευχάριστο. Το υπουργείο είναι θετικό σε αυτή την προοπτική, πρέπει όλα τα σχετικά με αυτή την αδειοδότηση να περάσουν σε μία κεντρική υπηρεσία για να αποφεύγει ο επενδυτής την ταλαιπωρία με δήμους, περιφέρειες», υποστηρίζει.
Τέλος, ο κ. Ψαθάς επισημαίνει πως «οι ΒΙΠΕ δεν είναι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αν βέβαια πρόκειται για βιοαέριο ή για φωτοβολταϊκά στις στέγες των επιχειρήσεων το συζητάμε».
Latest News
Στον Τέλη Μυστακίδη ο έλεγχος της AB Bank - Πράσινο φως από ΕΚΤ και ΤτΕ
Ο Τέλης Μυστακίδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το διοικητικό συμβούλιο, τη διοικητική ομάδα και τους εργαζόμενους της ABBank
Κληρώνει… για την αναδιάρθρωση της Intrum – Τι υποστηρίζει για Ελλάδα ο όμιλος
Πηγές της Intrum αναφέρουν πως οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες για κάθε βήμα τις διαδικασίας - Το ιστορικό
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Το απογευματινό ωράριο
Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος του υπουργείου για την αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές
Νέα προγράμματα για ΜμΕ -Οι προκηρύξεις έως το τέλος του 2024
Τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν προϋπολογισμό από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 70%
Η Black Friday στην αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων
Μπαράζ προσφορών στο πλαίσιο της Black Friday από τις αντιπροσωπείες – Όφελος έως 12.000 ευρώ – Μειώσεις στον ΦΠΑ
Τι συμβαίνει με τις μπίζνες της οικογένειας Φιλίππου στην Ελλάδα;
Πώς ξαναμοιράζεται η «τράπουλα» στις επιχειρήσεις της οικογένειας Φιλίππου – Τι συμβαίνει σε ΦΑΓΕ, Elbisco, EMFI, HQF και ΒΙΣ
Τράπεζες: Αύξηση κερδών στο 9μηνο - Ανεβάζουν τον πήχη οι ξένοι οίκοι
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο» εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και αυξάνουν τις τιμές- στόχους
Επί ποδός η αγορά για Black Friday και Cyber Monday - Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Η μάχη των λιανεμπόρων για το μερίδιο αγοράς και οι προωθητικές κινήσεις ενόψει Black Friday
Σε «επιφυλακή» η αγορά – Γιατί έρχεται «ψαλίδι» στην κερδοφορία
Οι επιχειρήσεις βλέπουν επιδείνωση των συνθηκών λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας – Προβληματισμός για την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον
Νέα «προίκα» για την McDonalds’s στην Ελλάδα και ο στόχος για 50 εστιατόρια
Ενισχύονται οι υποδομές της McDonanld’s στην ελληνική αγορά – Πώς προχωρά το σχέδιο της Premier Capital που έχει τα δικαιώματα της αμερικανικής αλυσίδας