
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη, ωστόσο στην Ελλάδα καταγράφθηκε σημαντική αύξηση.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, η παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε κατά 0,7% από τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτίμησης για πτώση 0,3%, βουτώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020.
Τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,5% στην Ε.Ε.
Μηνιαία σύγκριση ανά κράτος μέλος
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις Ιρλανδία (-7,0%), Μάλτα (-2,5%) και Ολλανδία (-2,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα (+6,0%), Πορτογαλία (+3,8%) και Τσεχία (+2,9%).
Σε επίπεδο έτους οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-34,0%), Εσθονία (-12,2%) και Ολλανδία (-11,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα (+10,8%), Δανία (+6,9%) και Σλοβακία (+4,4%)
Ανά κλάδο
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στην ευρωζώνη σημειώθηκε πτώση 1,4% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, τα ενδιάμεσα αγαθά και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν κατά 0,6%, ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,2% και η ενέργεια κατά 1,1%.
Σε ετήσια βάση, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κινήθηκαν αρνητικά κατά 9,7%, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 7,8%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 6,2%, τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 4,1% και η ενέργεια κατά 0,5%.
Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις στους ευρωπαίους εξαγωγείς. Και οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής σημείωσαν μηνιαία πτώση στην παραγωγή.
Η έκθεση προσφέρει μια τελευταία ματιά στα σκληρά δεδομένα στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συγκεντρώνονται την Τετάρτη την παραμονή μιας απόφασης όπου θα δημοσιεύσουν νέες οικονομικές προβλέψεις.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια σε τρεις μήνες από τώρα.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ