Για αξιοποίηση του πληθωριστικού κύματος από την κυβέρνηση ώστε να αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και κατόπιν μικρό τους μέρος να επιστρέφεται ως προνοιακό επίδομα προς τους πλέον ευάλωτους, εμφανιζόμενη με αυτόν τον τρόπο να ασκεί κοινωνική πολιτική, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
OT FORUM-Στουρνάρας: Καμπανάκι για χρέος, φοροελαφρύνσεις – Τώρα η ώρα για μεταρρυθμίσεις
Όπως ανέφερε από το βήμα του OT Forum, η συντριπτική πλειοψηφία των αυξημένων δημοσίων εσόδων προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους διάφορους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης τους οποίους καταβάλλουν κυρίως «η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδίδει την ακρίβεια μόνο στις εξελίξεις εκτός συνόρων, όμως δεν λαμβάνει δομικής φύσης μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε την ανάγκη για ελέγχους, για κανονικοποίηση της λειτουργίας της αγοράς καθώς και για την επιβολή πλαφόν σε ορισμένα είδη ή για μείωση του ΦΠΑ.
Ο παραλληλισμός με το 2007
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα πλεονάσματα που καταγράφονται δεν προέρχονται από στέρεη, ανταγωνιστική ανάπτυξη, γεγονός στο οποίο συνηγορεί η μείωση των εξαγωγών. Χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οδηγήθηκαν και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έκανε λόγο για μια πολιτική που δεν ισχυροποιεί μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.
Σχολιάζοντας το ποσοστό που απέσπασε το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε έναν παραλληλισμό με το 2007, όταν η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εξελέγη με επίσης υψηλό ποσοστό όμως λίγα χρόνια αργότερα η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.
Ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανάγκη πολλών ελέγχων στην αγορά, ειδικά σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τράπεζες αλλά και οι servicers, οι οποίοι – όπως υπογράμμισε – πρέπει να υποχρεωθούν να δίνουν προτεραιότητα στη ρύθμιση οφειλών. Τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του μέτρου των 120 δόσεων για όλους.
Ανεπαρκή τα μέτρα για το Airbnb
Αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική, έκανε λόγο για ανάγκη αναστολής ή κατάργησης της Golden Visa καθώς και επιβολής σοβαρών κανόνων στη βραχυχρόνια μίσθωση. Χαρακτήρισε, σε αυτό το πλαίσιο, πρόχειρη τη ρύθμιση που επέβαλε η κυβέρνηση για το Airbnb. Υποστήριξε ότι η ανακατασκευή κατοικιών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με υποχρέωση των ιδιοκτητών να προσφέρουν τα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση για περίοδο 10-15 ετών.
Όσον αφορά την πολιτική στοχοθεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ να έχει αντίπαλο, ώστε να ηττηθεί. Τόνισε ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά ανοδική, αν και αργή, αλλά στην πολιτική δεν είναι ευθύγραμμες οι διαδικασίες καθώς συχνά παρατηρούνται και τομές.
Μείωση αγοραστικής δύναμης
Ο κ.Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat για την υγεία και την παιδεία επισημαίνοντας ότι «Ένας στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις, δεν έχει χρήματα.
Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη. Πρωταθλητές στη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Eurostat αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να ασκήσει ισχυρές πολιτικές, με θεσμικές παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Δεν μπορεί η υγεία και η παιδεία να καταρρέουν και να δίνουν ψίχουλα σε αυτούς τους δύο τομείς από τον προϋπολογισμό. Δεν μπορεί να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Δαδιά, Θεσσαλία, Ρόδος) και ο πρωθυπουργός να δηλώνει: “και τι να κάνω; Είναι η κλιματική αλλαγή”.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλοθι, αλλά μια παγκόσμια συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να επενδύσουν στην πρόληψη. Εμείς είμαστε το μόνο κράτος που δίνει 20% στην πρόληψη και 80% στην καταστολή. Αυτό είναι ατελέσφορο. Άρα, το μήνυμά μου είναι ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει ανθεκτική τη χώρα ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά ούτε έναντι της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Προδιαγεγραμμένη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτήρισε προδιαγεγραμμένη την πορεία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς – όπως είπε – πολιτεύτηκε με βασικό εργαλείο τον λαϊκισμό.
Τέλος, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Χαρακτήρισε «σόου» τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εκτίμησε ότι «όσο χάνουμε χρόνο με την Τουρκία είναι εις βάρος μας». Όπως υποστήριξε, η Τουρκία μετατρέπεται σε μια περιφερειακή δύναμη και ως εκ τούτου η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντί της πρέπει να τροποποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε αναβάθμιση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας με ρήτρες για τη στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο.
Τόνισε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή πολιτική στους τομείς των διεθνών σχέσεων, της άμυνας και του εμπορίου, ώστε να αποτελεί πράγματι πυλώνα σταθερότητας και να εκλείψει η εικόνα κατακερματισμού που συχνά παρουσιάζει.