Την πρώτη λίστα κρίσιμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ύστερα από συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων.
Η νέα λίστα περιλαμβάνει 268 δραστικές ουσίες για ανθρώπινη χρήση, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τα συστήματα υγείας της Ευρώπης και για τις οποίες η συνέχεια του εφοδιασμού αποτελεί προτεραιότητα και οι ελλείψεις θα πρέπει να αποφεύγονται.
Οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς θα δώσουν προτεραιότητα στα φάρμακα αυτά, για ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
Η νέα λίστα αποτελεί σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες της ΕΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού και την πρόληψη των ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων.
Η ένταξη στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι το φάρμακο είναι πιθανό να παρουσιάσει έλλειψη στο εγγύς μέλλον, αντίθετα εφιστάται η προσοχή για πρόληψη πιθανής έλλειψης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να θέσει σημαντικές προκλήσεις στα συστήματα υγείας.
Κάθε φάρμακο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κρίσιμων φαρμάκων της Ένωσης πληροί ορισμένα κριτήρια, όπως η κρισιμότητα του χαρακτήρα του φαρμάκου σε πάνω από το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ. Ο κατάλογος περιέχει δραστικές ουσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων από εμβόλια μέχρι φάρμακα για σπάνιες ασθένειες.
Η διαδικασία επιλογής φαρμάκων
Για την κατάρτισή του έγινε διερεύνηση σε 600 δραστικές ουσίες από έξι εθνικούς καταλόγους κρίσιμων φαρμάκων. Ο κατάλογος της Ένωσης θα επεκταθεί το 2024 και στη συνέχεια θα ενημερώνεται κάθε χρόνο.
Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούνται και να χρησιμοποιούνται από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.
Παράλληλα αναμένεται η θέσπιση σχετικής φαρμακευτικής νομοθεσίας που θα προβλέπει πρόσθετες απαιτήσεις αναφοράς για τις φαρμακευτικές και τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας, αλλά και τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Ο νέος κατάλογος δεν επηρεάζει υπάρχοντες ή μελλοντικούς αντίστοιχους εθνικούς καταλόγους, αντίθετα υποστηρίζει προσπάθειες για κατάρτιση σχετικών καταλόγων σε κράτη μέλη που δεν διαθέτουν ακόμη τέτοια λίστα.
Επιπλέον, θα υποστηρίξει και θα επισπεύσει την ανάλυση της Eυρωπαϊκής Επιτροπής στην αναζήτηση πιθανών αδυναμιών στην αλυσίδα εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων.
Η Διευθύνουσα Ομάδα για τις ελλείψεις φαρμάκων (MSSG) της Eπιτροπής και του EMA μπορεί να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών, για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των ελλείψεων.
Ο κατάλογος των κρίσιμων φαρμάκων της Ένωσης ενισχύει άλλα μέτρα για τη διαθεσιμότητα εγκεκριμένων φαρμάκων, αλλά και την εφαρμογή καλών πρακτικών από τη βιομηχανία, τους ασθενείς και επαγγελματικές οργανώσεις υγείας για την πρόληψη των ελλείψεων φαρμάκων.
Ποιά αντιβιοτικά
Η νέα λίστα εστιάζει στα αντιβιοτικά πρώτης και δεύτερης γραμμής για λοιμώξεις του αναπνευστικού εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν τον περασμένο χειμώνα με την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και συγκεκριμένα στα παρακάτω:
- αμοξικιλλίνη
- αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ
- πενικιλίνη V
- αζιθρομυκίνη
- κλαριθρομυκίνη
- κεφτριαξόνη
- κεφοταξίμη
- πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη
Μέτρα για τις φαρμακευτικές
Ο EMA και η HERA, εκτιμούν ότι η προσφορά φέτος θα καλύψει τη ζήτηση, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Επίσης, οι δύο φορείς σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την προσφορά και τη ζήτηση σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές, και να αναλαμβάνουν δράση όπου χρειάζεται.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν:
- επιτάχυνση της παραγωγής ορισμένων αντιβιοτικών,
- εντοπισμό και αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και
- μέτρα για την πρόληψη των ελλείψεων φαρμάκων.
Τα πρόσθετα μέτρα για τις φαρμακευτικές, τα οποία αναμένεται να θεσμοθετηθούν, αφορούν:
- συστάσεις προς τις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τους προμηθευτές ή να αυξήσουν την παραγωγή εντός της ΕΕ,
- κίνητρα για επενδύσεις,
- πρόσθετες κανονιστικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες και
- προμήθεια με ισχυρές συμβατικές υποχρεώσεις για παράδοση.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ