H ολλανδική βιομηχανία εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών ASML θα επενδύσει από κοινού με την Samsung Electronics, που κατασκευάζει ημιαγωγούς, το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου γουόν Ν. Κορέας (760 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας ημιαγωγών στη Νότια Κορέα.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ βρίσκεται στην Ολλανδία για μια τετραήμερη επίσκεψη, η οποία επιδιώκει να σφυρηλατήσει μια «συμμαχία ημιαγωγών» μεταξύ των δύο χωρών.

Έρχονται οι «ασφαλείς θύλακες» για την παραγωγή αμυντικών μικροτσίπ

Η ASML είναι ο μόνος κατασκευαστής στον κόσμο μηχανών λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ, όπως αυτά των πιο πρόσφατων iPhone της Apple που κατασκευάζονται από την TSMC της Ταϊβάν.

«Η τεχνολογική καινοτομία της οποίας ηγείται η ASML γίνεται ισχυρή κινητήρια δύναμη της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο και οι ολλανδικές εταιρείες ημιαγωγών όπως η ASML και η ASM κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις για παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξης, και εκπαίδευση ταλέντων στην Κορέα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας την Τρίτη.

Ο Yoon επισκέφτηκε την έδρα της ASML μαζί με τον βασιλιά Willem-Alexander της Ολλανδίας και περιηγήθηκε στον χώρο παραγωγής μηχανών EUV επόμενης γενιάς.

«Σημείο καμπής» για τις σχέσεις Κορέας-Ολλανδίας

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο ημιαγωγών μνήμης DRAM, τα οποία χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικές συσκευές όπως smartphone και υπολογιστές. Οι νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες κατασκευής τσιπ βασίζονται στις μηχανές EUV της ASML για να παράγουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά τσιπ από τους ανταγωνιστές τους.

Η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών σημειώνει επίσης ότι η ASML θα συνεργαστεί με τον κολοσσό ημιαγωγών της Νότιας Κορέας SK Hynix, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ DRAM στον κόσμο, για να μειώσει τη χρήση ενέργειας και το κόστος για τα EUV μέσω της τεχνολογίας ανακύκλωσης αερίου υδρογόνου.

Πριν από την επίσκεψή του στην Ολλανδία, ο Γιουν δήλωσε στο AFP ότι οι ημιαγωγοί είναι «ο βασικός άξονας της συνεργασίας Κορέας-Ολλανδίας».

«Η Ολλανδία φιλοξενεί την ASML, η οποία παράγει τον εξοπλισμό λιθογραφίας που κατασκευάζει ημιαγωγούς, και για χρόνια οι δύο χώρες συνεργάζονται «με υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν. Κορέας ο οποίος έκανε λόγο για «κρίσιμη καμπή στη συμμαχία ημιαγωγών Κορέας-Ολλανδίας».

Ο Γιούν επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη στην Ολλανδία θα βοηθήσει και τις δύο χώρες «να δημιουργήσουν ένα καλά οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει εντατικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών», ακόμη και αν οι ημιαγωγοί αναδεικνύονται σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία και γεωπολιτικοί κίνδυνοι ξεπροβάλλουν γύρω από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη