Μπορεί να άρχισε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων τη συνεδρίαση, αλλά στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών άφησε μια «πικρή» γεύση σήμερα, ειδικά σε όσους πίστεψαν ότι θα ακολουθούσε το άκρως θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.295,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.293,95 μονάδων (+0,12%) και 1.304,74 μονάδων (+0,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,17 εκατ. τεμάχια αξίας 6,8 εκατ. ευρώ.

«Πετάει» και σήμερα η Wall Street με ώθηση από την Fed

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 3.134,44 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.198,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 1.062,35 μονάδες.

«Εσωτερικές υποθέσεις»

Ο γενικός δείκτης βρέθηκε σήμερα έως τις 1.304 μονάδες, αλλά ήταν ένα επίπεδο που προφανώς χρειαζόταν περισσότερες δυνάμεις για να διασπαστεί, ενώ συνέπεσε η δοκιμασία του με την αυριανή λήξη των παραγώγων και του rebalancing. Έτσι, η ανοδική διάσπαση αναβλήθηκε, με τους «γρήγορους» της πρόσφατης ανόδου να βρίσκουν ευκαιρία να πάρουν μέρος των κερδών τους, εκμεταλλευόμενοι τον αυξημένο τζίρο που είχε σήμερα η αγορά.

Τζίρος που συνδέεται με τις πρώιμες κινήσεις ενόψει της λήξης των παραγώγων, με πολλές κινήσεις να υποδηλώνουν επίσπευση της κάλυψης των «ανοιχτών» θέσεων. Επίσης, υπήρξαν και κινήσεις με ορίζοντα τα rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες και τις σταθμίσεις των FTSE Russell και EuroStoxx. Υπενθυμίζεται από τις 18 Δεκεμβρίου εντάσσονται στον δείκτη Stoxx Greece Total Market οι EpsilonNet και Optima Bank, ενώ την ίδια ημέρα, θα τεθούν σε ισχύ οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του FTSE Russell.

Έτσι, οι πιέσεις που βγήκαν στον τραπεζικό κλάδο (με αφορμή τις εκτιμήσεις ότι μια μείωση των επιτοκίων θα περιόριζε και τα επιτοκιακά έσοδα, την ώρα όμως που η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο) δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις για τις δυνάμεις που μπορούν να υποστηρίζουν μια κίνηση πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, η αγορά δείχνει να έχει δημιουργήσει μια καλή βάση στη ζώνη των 1.270 – 1.280 μονάδων, η οποία μπορεί να ανακόψει πιθανές αναταράξεις ενόψει του κλεισίματος του έτους. Άλλωστε οι αποδόσεις είναι τέτοιες που πολλά χαρτοφυλάκια έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος των κερδών τους και παραμένουν με επιλεκτικές διαθέσεις για το χτίσιμο των θέσεων της νέας χρονιάς. Το διακύβευμα είναι να παραμείνει αυτή η ρευστότητα και να τροφοδοτήσει τις επιλογές για το 2024.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι ΔΕΗ, Λάμα, Τιτάν, Σαράντης, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Quest, Coca Cola και ΟΤΕ, ο οποίος στο κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Μιχάλη Τσαμάζ.

Στον αντίποδα, το -2,11% της Eurobank “βάρυνε” την αγορά, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Βιοχάλκο, Εθνική και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών