Τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αλλά και των μη εργαζομένων στη χώρα μας, αναδεικνύει ο Όμιλος Adecco με αφορμή την ετήσια έρευνα, «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα».
Η διεξαγωγή της φετινής έρευνας έχει στόχο να αποτυπώσει και να κατανοήσει τις σύγχρονες εργασιακές τάσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.
Έρευνα Adecco: Τεχνητή Νοημοσύνη και εξέλιξη του χώρου εργασίας στην Ελλάδα
H μελέτη της Adecco, Employability 2023, διεξήχθη σε ευρύ κοινό (δείγμα 595 ατόμων) ενώ τα ερωτηματολόγια αναρτήθηκαν σε επιλεγμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπου οι επισκέπτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν, με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας :
Η εργασία πλήρους απασχόλησης βρίσκεται σε ανοδική πορεία για το 56% των ερωτηθέντων, ενώ σταθερή παραμένει η μείωση της ανεργίας, παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (68%) αναφέρει πως έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε κάποια στιγμή της ζωής του. Εστιάζοντας στην αύξηση των επαγγελμάτων πλήρους απασχόλησης, διακρίνεται άνοδος στην επιθυμία για εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια από τους εργαζομένους.
Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς υπήρξε μείωση από τα 1,2 χρόνια το περασμένο έτος σε λιγότερο από 1 χρόνο το 2023, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους μη εργαζομένους. Το συγκεκριμένο εύρημα υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο που έχει η διατήρηση της σχέσης με την αγορά, η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών αλλά και οι στοχευμένες ενέργειες αναζήτησης, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου αναμονής.
Αύξηση του κόστους ζωής
Επίσης, αναδεικνύεται η επίδραση της αύξησης του κόστους ζωής στην απόφαση αναζήτησης εργασίας, καθώς το 79% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Παράλληλα, μειώνεται σταθερά το brain drain, καθώς το ποσοστό που αναζητά εργασία στο εξωτερικό διαμορφώνεται στο 16%, με τους ερωτηθέντες να δείχνουν σταθερή προτίμηση στην Ελλάδα.
Έντονη ανησυχία στους εργαζομένους φαίνεται να προκαλεί η ανεπάρκεια των μισθών τους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους. Πιο αναλυτικά, το 45% των εργαζομένων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζομένων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν στην εργασία του.
Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται έντονα η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας, καθώς το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό όπως και το delivery. Παράλληλα, υπάρχει και η προσδοκία από το 78% των εργαζομένων για αύξηση μισθού από τους εργοδότες.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως ένα στα τέσσερα άτομα στον χώρο εργασίας αναφέρει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων λόγω διαφορετικότητας (24%), με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε μικρότερες εταιρείες.
Η ηλικία (51%) και το φύλο (48%) αποτελούν τους συνήθεις λόγους διακρίσεων, ενώ το 49% από τους ερωτηθέντες επισημαίνει πως η κουλτούρα του οργανισμού αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας που ενισχύει αυτές τις διακρίσεις.
Η αναζήτηση εργασίας που προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό (33%), προοπτικές εξέλιξης (8%) και ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον (18%), με ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (10%), είναι μερικές από τις προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζομένων. Επιπλέον, παρατηρείται πως ενώ οι εργαζόμενοι εστιάζουν στις προοπτικές εξέλιξης, οι μη-εργαζόμενοι δίνουν βάρος σε πιο ‘ποιοτικά’ στοιχεία, όπως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.
Τέλος, το εργασιακό ήθος, η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου και οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναδεικνύονται ως βασικά προσόντα για τους εργαζομένους, καθώς αποτελούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες στον σύγχρονο, δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό χώρο.
Latest News
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025
Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων - Πώς αντιμετωπίζει η Εφορία τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τις ανακαινίσεις κατοικιών
Το σχέδιο για κατάργηση τεκμηρίων - Πώς και πότε θα «σβήσουν»
Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για τα τεκμήρια - Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου