
Σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings, απόρροια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των τραπεζών έπεται της αξιολόγησης της οικονομίας, με μόνη εξαίρεση τελευταία να αποτελείο ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος δεν έχει αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος Fitch πάντως, αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook των Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις παραμένουν «BB» για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, και «ΒΒ-» για την Alpha Bank και την Πειραιώς.
Fitch: Αναπάντεχες… αναβαθμίσεις της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank
Ο λόγος της αναβάθμισης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και την βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, με την αρωγή των υψηλότερων επιτοκίων.
Η αναθεώρηση του Outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η απόκτηση αξιολόγησης επενδυτικού βαθμού από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για τον κλάδο των ελληνικών τραπεζών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας, βοηθώντας τελικά τις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των εσόδων χωρίς να διακυβεύονται τα προφίλ κινδύνου τους. Σε συνδυασμό με τη διαρκή βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη και την ισχυρή επενδυτική απόδοση, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του κλάδου εντός του ορίζοντα αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζει την ικανότητα της τράπεζας να ανταποκρίνεται και να παραμένει συμβατή με την τελική ελάχιστη απαίτησή της για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να επηρεάσουν θετικά την εκτίμησή μας για το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας.
Για την Εθνική
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (πάνω από το 90% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Σε συνδυασμό με τον δείκτη διαχειρίσιμου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Εθνικής Τράπεζας 4% (εξαιρουμένων των ανώτερων τίτλων των ιδίων τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) και του υψηλού δείκτη κάλυψης NPE περίπου 90% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, αυτό οδήγησε σε αναθεώρηση της αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».
Η εκτίμησή στηρίζεται στην προσδοκία ότι η τάση της Εθνικής για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.
Για την Alpha Bank
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Alpha Bank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 1,7 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού. Η τελευταία και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία ότι η Alpha θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της (που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία, και εξαιρεί τους ανώτερους τίτλους των τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) έως τα μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025, που αντικατοπτρίζεται στις θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.
Για την Πειραιώς
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Πειραιώς, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 2,2 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού. Το τελευταίο και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία μας ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της (που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία, και εξαιρεί τους ανώτερους τίτλους των τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) έως τα μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025, που αντικατοπτρίζεται στις θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.
Για την Eurobank
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Eurobank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου το 70% των κοινών μετοχικών κεφαλαίων Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Σε συνδυασμό με τον δείκτη διαχειρίσιμου μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος (NPE) της Eurobank 5,5% (εξαιρουμένων των ανώτερων τίτλων ιδίων τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) και του επαρκούς δείκτη κάλυψης NPE 72% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, αυτό οδήγησε σε αναθεώρηση της της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».
Η εκτίμηση της Fitch στηρίζεται στην προσδοκία ότι η τάση της Eurobank για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.


Latest News

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Το «Σπίτι μου 2» πυροδοτεί την άνοδο των στεγαστικών δανείων - Αμετάβλητα τα επιχειρηματικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Σπίτι μου 2

DBRS: Πώς χτυπά ο εμπορικός πόλεμος τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι λέει για Πειραιώς και Alpha
Στο μικροσκόπιο της DBRS βρέθηκαν 50 τράπεζες στην Ευρώπη - Τι βλέπει για την αύξηση του κόστους κινδύνου

«Πράσινο φως» από την ΤτΕ για τη λειτουργία της ELGRE - Τι θα παρέχει στους πελάτες
Πρόεδρος της ELGRE ΑΕ είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Αργυράκης και Διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Επιμένουν στους στόχους τριετίας οι τράπεζες παρά την επίδραση Τραμπ
Η διοίκηση της Πειραιώς στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψε τα νέα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων - Έμφαση στις νέες πηγές εσόδων από τις τράπεζες

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Νέo επενδυτικό χτύπημα από την Eurobank - «Μπαίνει» στην Prosperty
Η επένδυση της Eurobank αποτελεί το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής εμπορικής συνεργασίας, -Στόχος η παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά ακινήτων

Τράπεζα Κύπρου: Εξαγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου
Το τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε 29,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά - Η Συναλλαγή υπόκειται στη λήψη εποπτικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β’ εξάμηνου 2025.