
Πληρωμές με κάρτες μέσω POS θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται 35 νέοι επαγγελματικοί κλάδοι από τις αρχές του νέου έτους. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και θα αποκαλύπτει τη λίστα με τους ακριβείς κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα πληρωμών με κάρτες καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την επέκταση εντός του Ιανουαρίου των τερματικών POS σε 35 κλάδους επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται από την εγκατάσταση τερματικών δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με κάρτα τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Επίσης θα ορίζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ θα προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση για τους δύο πρώτους μήνες του 2024 δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.
«Έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Ανάστατη η αγορά του real estate
Στη λίστα με τις 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες ταξί, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α.
Επίσης η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής (σύστημα IRIS).
Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώ η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:
- Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 2% ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.
- Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
- Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
- Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
- Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.


Latest News

ΕΦΚΑ: Ενεργοποίηση νέων κωδικών πληρωμής εργοδοτικών εισφορών
Από τις 7 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αντικατάστασης των υφιστάμενων κωδικών πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών ανακοινώνει ο ΕΦΚΑ

ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις συγκεκριμένες θέσεις

Διπλάσιες οι καταγγελίες βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε μια τριετία [έκθεση]
Εντός του 2024 σημειώθηκε υπερτριπλασιασμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως δείχνει η Επιθεώρηση Εργασίας

Ερχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» online τα αυτοκίνητα σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια
Μέσω κινητού οι επαγγελματίες θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος και τις αποδείξεις που εκδίδουν και αυτόματα θα ενημερώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Πληρωμές με IRIS σε όλη την αγορά - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις
Η χρήση IRIS αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες με ενεργό web banking έχει πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς του με το σύστημα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»