Στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 740.000 συνταξιούχους ενώ στις 19 και 21 Δεκεμβρίου 2.667.027συνταξιούχοι θα δουν την αύξηση 3% στη σύνταξή τους. Οι αυξημένες συντάξεις θα καταβληθούν ως εξής:
– Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί και Μη Μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
– Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα καταβληθεί σε συνταξιούχους που θα δουν 3% αύξηση μόνο λογιστικά στην εθνική και στην ανταποδοτική τους σύνταξη και όχι τραπεζικά. Κι αυτό γιατί η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα το υπερβάλλον ποσό να λογίζεται ως «προσωπική διαφορά» και να συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι αυτό να μηδενιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ:
- περίπου 300.000 συνταξιούχοι με μέσο ποσό σύνταξης τα 1.250 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς
- περίπου 250.000 δικαιούχοι θα λάβουν 150 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς
- περίπου 180.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Οι συνταξιούχοι που η προσωπική τους διαφορά υπερβαίνει τα 10 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ, 150 ευρώ και 100 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.
Αναλυτικότερα:
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα έως 700 ευρώ παίρνουν τα 200 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 700,01 έως 1.100 ευρώ παίρνουν 150 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 έως 1.600 ευρώ παίρνουν 100 ευρώ του επιδόματος.
- Οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 15 ευρώ, θα πάρει το επίδομα των 150 ευρώ και στη συνέχεια την αύξηση. Με ένα 3% η αύξηση θα είναι 30 ευρώ από τα οποία τα 15 ευρώ θα είναι καθαρό κέρδος στον τραπεζικό λογαριασμό και τα υπόλοιπα 15 ευρώ θα συμψηφίσουν και θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Ο ασφαλισμένος θα είναι διπλά κερδισμένος με επίδομα και αύξηση σύνταξης.
Αφορολόγητη και ακατάσχετη
Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Στη λίστα του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς» βρίσκονται οι συνταξιούχοι που έχουν στη σύνταξη μηνός Νοεμβρίου υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ. Διπλό κέρδος από την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς και από αύξηση πάνω από την προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα έχουν περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με νομικούς, ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι που θα πάρουν και επίδομα αλλά και αύξηση προέρχονται από το ΙΚΑ και ακολουθούν από ορισμένα Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ) με 37 χρόνια ασφάλισης και άνω, καθώς και του ΝΑΤ. Στο Δημόσιο, κερδισμένοι με καθαρές αυξήσεις βγαίνουν οι συνταξιούχοι με 38 έτη ασφάλισης και άνω.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)