
Δωρεάν ρεύμα σε μικρά νησιά, αλλά και γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οικιακών καταναλωτών που ζουν κοντά στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν θαλάσσια αιολικά πάρκα θα φέρουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να αναθέσει ειδική μελέτη η οποία θα προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που θα δικαιούνται οι κάτοικοι σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης, της Ρόδου, της Εύβοια και του Πατραϊκού Κόλπου, στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και στα Διαπόντια νησιά που αποτελούν, σε πρώτη φάση, τις επιλέξιμες ζώνες ανάπτυξης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στο FORUM του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει «τρομακτική αξία που θα επιτρέψει πάρα πολύ μεγάλα τοπικά ανταποδοτικά οφέλη».
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο ίδιος, «θα προέτρεπα να μην σπεύδουν να προκαλέσουν φόβο στην τοπική κοινωνία (σ.σ. ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις στην Κρήτη), διότι θα το μετανιώσουν όταν θα δουν το ύψος των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες». Σύμφωνα με τον υπουργό ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα απολαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες.
Σδούκου για υπεράκτια αιολικά πάρκα: Το 2025 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ θα «πατά» πάνω στα όσα προβλέπονται σήμερα για τα νοικοκυριά σε περιοχές όπου αναπτύσσονται χερσαία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ως γνωστόν από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην των παραγωγών ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά σε κτίρια και των αυτοπαραγωγών) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ποσό που συγκεντρώνεται αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.
Οι μελέτες
Ωστόσο, στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η παραγόμενη ενέργεια είναι τεράστια, οπότε και τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι εξίσου μεγάλα. Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, « ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο του 1 GW (γιγαβάτ) μπορεί να παράγει έως και 3,5 TWh (τεραβατώρες) τον χρόνο, οπότε εάν μιλάμε για αντισταθμιστικά 3% επί της τιμής πώλησης της ενέργειας μιλάμε για κονδύλια που μπορεί να ξεπερνούν και το συνολικό ποσό όλων των λογαριασμών ρεύματος ενός μικρού νησιού».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι προτιμότερο να παρέχεις δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους ενός μικρού νησιού, ωστόσο σε μεγάλα νησιά, όπως στην Κρήτη είναι αδύνατο, οπότε πιθανότατα θα ωφεληθούν μόνο οι περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, όπου έχει χωροθετηθεί περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων». Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη, πριν προχωρήσει το ΥΠΕΝ στο νέο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Εθνικός στόχος
Η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, αποτελούν έναν μεγάλο εθνικό στόχο. «Η Ελλάδα έχει το καλύτερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο, με τον χρόνο λειτουργίας τους να ξεπερνά το 50%. Αυτό είναι ένας εθνικός θησαυρός που πρέπει να αξιοποιηθεί και έχει τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγόμενης ενέργειας. Γιατί είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, δεν επηρεάζει το έδαφος, πρόκειται ουσιαστικά για ένα καράβι, αγκυροβολημένο, με μια ανεμογεννήτρια», υπογράμμισε ο υπουργός.
Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, όπως ανέφερε, είναι πως θα αναπτυχθεί εφοδιαστική αλυσίδα για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, «έτσι ώστε αυτές οι τεράστιες επενδύσεις _ των 30 και 40 δισ. ευρώ _ να παραχθούν κατά ένα ποσοστό πάνω από 50% – 60% στην Ελλάδα». Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η ανάπτυξή τους θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει πολλές δυνατότητες υψηλά αμειβόμενης απασχόλησης. Και κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης: «Είναι σημαντικό να πούμε αυτή τη φορά την ιστορία σωστά από την αρχή. Γιατί την ιστορία των χερσαίων αιολικών πάρκων δεν την είπαμε καλά. Ο κόσμος δεν την κατάλαβε καλά και τα δαιμονοποιεί».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων