Αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις των «27», μαζί με τεχνικούς και νομικούς συμβούλους της Ευρωβουλής, κάθισαν χθες γύρω από το ίδιο τραπέζι, στην πρώτη από τις 11 προγραμματισμένες συνεδριάσεις της ομάδας η οποία καλείται να δώσει σάρκα και οστά στην πολιτική συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη και τα πάσης φύσης «εργαλεία» της στην ΕΕ.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία επιχειρεί να «συμφιλιώσει» την καινοτομία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Eισάγει απαιτήσεις για όσους αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εφαρμογές «υψηλού κινδύνου» στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης, όπως η αξιολόγηση του κινδύνου και η ανάγκη για ανθρώπινη επίβλεψη, ώστε να μην «αποφασίζουν» οι μηχανές μόνες τους. Oσο για τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο με δικαστική άδεια και σε καθορισμένες περιστάσεις, όπως μία έκτακτη ανάγκη εξαιτίας τρομοκρατίας, η αναζήτηση θυμάτων ή υπόπτων για σοβαρά εγκλήματα.

ΕΕ: Τι προβλέπει η πρώτη νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Τροχοπέδη το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν είναι ενδεικτική των σοβαρών αντιθέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν στις τάξεις των εταίρων σε αυτό το ζωτικής σημασίας μέτωπο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην Τουλούζη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μείνει πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές της – ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία κ.λπ. – στην περίπτωση που υιοθετήσει αυστηρά εποπτικά και περιοριστικά μέτρα για την ΑΙ, «φρενάροντας» τις τεράστιες αλλαγές που αυτή πρόκειται να επιφέρει στην οικονομία, την παραγωγική διαδικασία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων συνολικά.

«Μπορούμε να αποφασίσουμε να ρυθμίσουμε το τοπίο πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο ισχυρά από ό,τι οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας. Τότε, όμως, θα ρυθμίζουμε πράγματα τα οποία εμείς δεν θα εφεύρουμε ούτε θα παράγουμε. Είναι κάτι που ποτέ δεν υπήρξε καλή ιδέα» είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, για να προσθέσει: «Κοιτώντας προς την πλευρά της Γαλλίας, είναι πιθανότατα η χώρα που έχει το προβάδισμα στην ηπειρωτική Ευρώπη όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Βαδίζουμε στήθος με στήθος με τη Βρετανία. Αυτοί, όμως, δεν θα έχουν τέτοιου τύπου ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θεμελιώδη μοντέλα (της ΑΙ). Πάνω από όλα δε, είμαστε όλοι πολύ πίσω τόσο από τους Κινέζους όσο και από τους Αμερικανούς».

«Αστερίσκοι» στην πολιτική συμφωνία

Το παραπάνω σκεπτικό είναι και ο λόγος, άλλωστε, που έκανε το Παρίσι να βάλει πολλούς «αστερίσκους» στην πολιτική συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό κείμενο, που θα περιέχει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ανάλογη θέση έχουν τηρήσει οι άλλοι δύο μεγάλοι της ΕΕ, δηλαδή Γερμανία και Ιταλία, που έχουν προαναγγείλει ότι, μαζί με τους Γάλλους, θα επιδιώξουν μεγάλες αλλαγές και χαλάρωση του πλαισίου που έχει προδιαγραφεί κατ’ αρχάς.

Premium Έκδοση ΤΑΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προβλέψεις της SAS για το 2025
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται εξειδικευμένη και βιώσιμη

Στελέχη και ειδικοί της SAS, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των δεδομένων και του AI, έκαναν προβλέψεις για τις τάσεις και τις βασικές επιχειρηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις του 2025