Με αρκετά ικανοποιητική αύξηση του τζίρου ολοκληρώθηκε η λήξη των παραγώγων στο χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως η αγορά να αλλάζει το αρνητικό της πρόσημο και την τροχιά επιστροφής της προς τη ζώνη των 1.290 μονάδων, με πολλά χαρτοφυλάκια να κινούνται πλέον με ορίζοντα τη νέα χρονιά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,35% στις 1.290,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 63,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.123,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,26% στις 1.059,62 μονάδες.

Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι – Πτώση στις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς

Οι υπολογισμοί της νέα χρονιάς

Με σχετικά υψηλές συναλλαγές, άνω των 23 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η λήξη των παραγώγων σήμερα, με την αγορά όμως να πιέζεται προς τις 1.290 μονάδες, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Άλλωστε, το ΧΑ είναι πρωταθλητής αποδόσεων παγκοσμίως, καθώς από την αρχή του έτους ο ΓΔ και ο Ftse25 τρέχουν με κέρδη 40%, με τον ftsem να είναι στο +55% και τον τραπεζικό στο +66%. Πλέον οι περισσότερες κινήσεις έχουν ορίζοντα 2024, με αρκετά χαρτοφυλάκια να εκτιμούν τους καταλύτες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι αρχικές ανησυχίες για τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, υπό την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρίνεται και πρώιμη και άτοπη στην παρούσα. Πρώιμη διότι η ΕΚΤ δεν άνοιξε καν το παράθυρο των μειώσεων των επιτοκίων, τουλάχιστον στις επόμενες συνεδριάσεις της, και άτοπη καθώς αναμένεται εντός του 2024 επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, επομένως δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση των ΝΙΙ με όρους δανείων του 9μηνου του 2023.

Αντιθέτως, μπορεί να γίνει μια πρώτη, ίσως και λίγο επισφαλής, εκτίμηση για τον δανεισμό αρκετών εισηγμένων, ειδικά όσων έχουν ανεκτέλεστα έργα, καθώς τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα προφανώς έχουν κορυφώσει. Αν και επίσης είναι πρώιμο να δούμε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι πιο ασφαλές να εκτιμηθεί ότι είδαμε το “ταβάνι” αυτού.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλο τώρα, η ΕΥΔΑΠ και η Quest χάνουν 2,26% και 2,14% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Autohellas, Alpha bank και Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, Εθνική, Λάμδα, ΟΤΕ, Cenergy, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Coca Cola, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχει επιστρέψει σήμερα στην ανοδική του τροχιά, καταγράφοντας κέρδη 1,29%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι ο Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών