Νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει μπροστά τους υφάλους του rebalancing λόγω αλλαγών σε FTSE Russell, Stoxx Greece, αλλά και της λήξης των παραγώγων, οι οποίοι και θα δοκιμάσουν τους τίτλους που συνδέονται με αυτούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 1.295,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.137,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,25% στις 1.065,03 μονάδες.

Ανακατατάξεις

Σαφώς η αγορά σήμερα θα βρεθεί σε μια θέση που η «άμμος» θα ανακατευτεί αρκετά, καθώς εκτός της λήξης των παραγώγων, θα ανεβάσει τους συναλλακτικούς της ρυθμός στο πλαίσιο rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες και τις σταθμίσεις των FTSE Russell και EuroStoxx. Υπενθυμίζεται από τις 18 Δεκεμβρίου εντάσσονται στον δείκτη Stoxx Greece Total Market οι EpsilonNet και Optima Bank, ενώ την ίδια ημέρα, θα τεθούν σε ισχύ οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του FTSE Russell, με τη σημερινή συνεδρίαση να είναι αυτή που θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών στα χαρτοφυλάκια.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν μπόρεσε χτες να ακολουθήσει το θετικό διεθνές κλίμα, τα δεδομένα της δεν έχουν επιδεινωθεί. Ούτε φυσικά και οι προοπτικές της επόμενης χρονιάς, ειδικά στο μέτωπο των θεμελιωδών, και ακόμη ειδικότερα για τον κλάδο – σηματωρό της, δηλαδή τον τραπεζικό. Άλλωστε, αυτός είναι ο κλάδος που δίνει τις περισσότερες φορές τον τόνο σε μια αγορά, που παραμένει τραπεζοκεντρική.

Το παραπάνω επιβεβαίωσαν και οι θετικές εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες από τους οίκους Fitch και Standard & Poor’s, οι οποίοι και προχώρησαν σε αναβαθμίσεις είτε του outlook είτε της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών. Ήταν βέβαια μια κίνηση που λίγο έως πολύ αναμενόταν, μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, όμως οι καθυστερήσεις του τελευταίου είχαν βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους παροικούντες της Λ. Αθηνών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημειώνει κέρδη 1,05%, με τις Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Alpha Bank να είναι σε θετικά εδάφη.

Από την άλλη, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Motor Oil, Jumbo, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Εθνική, Σαράντης και ΔΕΗ, αλλά καμία δεν κινείται με απώλειες άνω του 0,8%. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΤΕ, Τιτάν, Autohellas και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών