
Δάνειο ύψους 1,75 δισ. ευρώ από την Deutsche Bank, εξασφάλισε ο μεγαλύτερος δανειστής της Τουρκίας από άποψη ενεργητικού, σε μία αρχική ένδειξη ότι ξένα κεφάλαια είναι πρόθυμα να επενδύσουν στη χώρα, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιστροφή σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.
Όπως γράφει το πρακτορείο Anadolu, το οποίο επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Bloomberg News νωρίτερα την Παρασκευή, η κρατική TC Ziraat Bankasi AS θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να χρηματοδοτήσει όλες τις βιομηχανίες που υποστηρίζουν την οικονομική βελτίωση της χώρας, με αιχμή τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δάνειο θα έχει διάρκεια έως πέντε έτη.
Τουρκία: Τα ομόλογα ελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών
Η συμφωνία αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο διμερή δανεισμό στο εξωτερικό από τουρκική τράπεζα και σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην όρεξη των διεθνών τραπεζών για δανεισμό σε τουρκικές τράπεζες.
Από τότε που ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της Merrill Lynch, ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας και ο Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν ανέλαβε το ρόλο της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, η Τουρκία αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%, μια κίνηση που έγινε ευρέως ευπρόσδεκτη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τον περασμένο μήνα, η Ziraat Bank είπε ότι εξασφάλισε δάνειο 625 εκατομμυρίων δολαρίων από δύο επενδυτικές τράπεζες τις οποίες δεν προσδιόρισε.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Σημειώνεται παράλληλα, ότι οι διαχειριστές ξένων κεφαλαίων έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά χρέους της γειτονικής χώρας, την οποία είχαν εγκαταλείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, το δεύτερο εξάμηνο του έτους traders αγόρασαν τουρκικά ομόλογα αξίας περίπου 860 εκατ. δολαρίων, έναυσμα τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και της ανόδου των αποδόσεων.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζες τα κεφάλαια που εισήλθαν στα ομόλογα αποτελούν τις μεγαλύτερες εισροές σε επίπεδο εξαμήνου από τις αρχές του 2021. Θεωρούνται δε σημάδι επικύρωσης της ευρείας αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής από τους επενδυτές που στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στις αγορές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του χρέους σε λίρες που απέφευγαν για χρόνια.
«Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά γρήγορα» εξηγεί ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων χρέους αναδυόμενων αγορών της Fidelity International, Πολ Γκρηρ προσθέτοντας ότι η λίρα της Τουρκίας και τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα είναι «η γεύση του μήνα».


Latest News

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό