![Kρίσεις: Ένοπλες συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή σκιάζουν το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/WorldMap1.jpg)
Πόλεμοι και ανθρωπιστικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, υγειονομική απειλή, νεο-ψυχροπολεμική διπλωματική παράλυση και οικονομική κρίση.
Το 2023 σίγουρα δεν ήταν μια καλή χρονιά. Όμως για ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη, το 2024 προβλέπεται σκέτη… κόλαση.
Χριστούγεννα: Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» το… Merry Christmas
Για την ακρίβεια «είναι η χειρότερη εποχή», σχολίασε για τη συγκυρία ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο Εργατικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν επικεφαλής της ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC), παρουσιάζοντας τη δυσοίωνη νέα έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ ανθρωπιστικής βοήθειας, αρωγής και ανάπτυξης για το νέο έτος.
Ιδρύθηκε το 1933 ως International Relief Association, κατόπιν αιτήματος του Άλμπερτ Αϊνστάιν, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ είχε γίνει καγκελάριος της Γερμανίας.
Εννέα δεκαετίες μετά, σκιαφραφεί για τον πλανήτη μια ζοφερή εικόνα. Το 2024, καθώς η ανθρωπότητα βαδίζει όλο και πιο βαθιά στον 21ο αιώνα, προβλέπεται επιδείνωση των παγκόσμιων κρίσεων
Βάζοντας στην κορυφή της λίστας το βυθισμένο στον εμφύλιο από τον περασμένο Απρίλιο Σουδάν και έπειτα τα αιματοβαμμένα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, η IRC υπογραμμίζει τρεις ανησυχητικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το επόμενο έτος.
Οι ένοπλες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή συμπίπτουν ολοένα και περισσότερο σε τόπο και χρόνο, βάζοντας τους αμάχους σε φονική «τανάλια» κρατικών και μη φορέων βίας.
Αυτό, ενόσω διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις δείχνει περισσότερο να υποδαυλίζουν και να τροφοδοτούν τους πολέμους, παρά να τους επιλύουν.
Οκτώ χώρες στην πρώτη δεκάδα της λίστας βρίσκονται στην Αφρική.
Η Λωρίδα της Γάζας μνημονεύεται ως το πιο φονικό μέρος για αμάχους παγκοσμίως.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/12/WorldMap-1024x683.jpg)
Πολυπαραγοντικές κρίσεις
Στην πρώτη 20αδα της λίστας του IRC συγκαταλέγονται εννέα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.
Η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν στην Ασία -υπό το καθεστώς χούντας και των Ταλιμπάν αντιστοίχως.
Η εμπόλεμη Συρία, ο χρεοκοπημένος Λίβανος και η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο, τον πόλεμο και τον λιμό Υεμένη στη Μέση Ανατολή.
Φυσικά η υπό ρωσική εισβολή Ουκρανία στην Ευρώπη.
Ο μαστιζόμενος από τη βία του οργανωμένου εγκλήματος Ισημερινός στη Λατινική Αμερική.
Η κατεστραμμένη από τον Εγκέλαδο, τις ένοπλες συμμορίες και τη διεθνή αδιαφορία Αϊτή στην Καραϊβική.
Όχι τυχαία, στις 20 χώρες της «μαύρης» λίστας -που αντιστοιχούν στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού- ζει το 70% των εκτοπισμένων διεθνώς και το 86% όσων εξαρτώνται από την ανθρωπιστική αγωγή.
Πρόκειται για ένα δραματικά αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια, οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και επιδεινούμενους κλιματικούς κινδύνους.
Για τον Ισημερινό, όπου έχουν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο, είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αυτή την κατηγορία.
Το Σουδάν δεν ήταν καν πέρυσι στη «Λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης» της IRC.
Για του χρόνου προβλέπεται ότι την κατάσταση στην αφρικανική χώρα θα «επιδεινώσουν δραματικά ο μεγάλος αστικός πόλεμος, ο κίνδυνος εξάπλωσης των συγκρούσεων σε άλλες περιοχές και η περιορισμένη διεθνής προσοχή».
Μέχρι το 2024, αναφέρει η έκθεση, τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ανθρωπιστική βοήθεια. Και δη στον σφυροκοπούμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο δίνουν μάχη επιβίωσης περίπου 2,3 εκατομμύρια άμαχοι, το 85% των οποίων είναι πια εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Στο Νο3 της λίστας της ντροπής είναι το πετρελαιοπαραγωγό Νότιο Σουδάν, που πλήττεται δυσανάλογα από τη σύγκρουση στο γειτονικό Σουδάν και την κλιματική αλλαγή.
Πλέον, όπως τόνισε ο Μίλιμπαντ, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μια κρίσεις τη φορά».
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/12/Screenshot-2023-12-14-at-19.46.22-1024x483.jpg)
Επικίνδυνο «κοκτέιλ»
Προς επίρρωση, έρχεται η νέα έκθεση για το 2024 της International SOS, κορυφαίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας στον κόσμο.
Στον διαδραστικό «Χάρτη Κινδύνων 2024» μάλιστα περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυτούς της κλιματικής αλλαγής.
Βασίζεται σε δεδομένα από την INFORM (μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), παρέχοντας ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις για ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης εντός του 2024.
Στο βαθύ κόκκινο της ζώνης υψηλού κινδύνου είναι χώρες πολυπαθείς από πολέμους και εξωτερικές επεμβάσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, καθώς και κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.
Αποτυπώνει, δε, μια αντίστοιχη εικόνα συνδέοντας την άνοδο της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας με τους υγειονομικούς κινδύνους -με την επισήμανση ότι αυτοί αυξήθηκαν διεθνώς κατά 80% σε ετήσια βάση.
Αν και στην προκειμένη περίπτωση η γεωγραφική ταύτιση της επικινδυνότητας αποδίδεται στα υπό κατάρρευση συστήματα υγείας υπανάπτυκτων κρατών, δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά στις προβλέψεις για την κατάσταση της ανά τον κόσμο ψυχικής υγείας το 2024.
Σε αυτόν τον τομέα, στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται στο μεταπανδημικό τοπίο χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Αυστραλία, μαζί με το ανελεύθερο Ιράν.
Κατά τα λοιπά, στο «κοκτέιλ» των γεωπολιτικών εντάσεων, εσωτερικών αναταραχών και πολιτικής αστάθειας εντάσσει για το νέο έτος στην κατηγορία «υψηλού» ή «ακραίου» κινδύνου για την ασφάλεια την υποσαχάρια Αφρική, μέρος της Μέσης Ανατολής και την Ουκρανία.
Γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τμήματα του Λιβάνου, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Ρωσία -που τον Μάρτιο οδεύει, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, σε προεδρικές εκλογές- την υποσαχάρια ζώνη του Σαχέλ, καθώς και στον Ισημερινό και τμήματα της Κολομβίας, όπου καταγράφεται συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας.
Πηγή:in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου