Στα επίπεδα που ήταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επί Σοβιετικής Ένωσης, έχει υποχωρήσει η έκθεση των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις περιορίζουν τις επιχειρήσεις τους. Το χαμένο αυτό έδαφος φαίνεται ότι κερδίζουν οι κινέζοι δανειστές που επωφελούνται από την αύξηση του μεριδίου του εμπορίου σε γιουάν.
Σύμφωνα με αναλυτές της Raiffeisen Bank International AG, ιδιοκτήτριας της μεγαλύτερης ξένης τράπεζας στη Ρωσία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα έχουν φέτος έκθεση λιγότερο από 60 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, έναντι 40 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές εκείνης της δεκαετίας. Το ποσό αυτό είναι το μισό από τα 119 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το 2021, πριν το Κρεμλίνο διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.
Γεμίζουν με γιουάν τα ρωσικά ταμεία – Πώς η Κίνα βοηθά τη Ρωσία
O τραπεζικός μετασχηματισμός
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ο μετασχηματισμός της τραπεζικής αγοράς αντανακλά την αυξανόμενη ρήξη μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών στον απόηχο των κυρώσεων και των εμπορικών διαταραχών, με την εισβολή στην Ουκρανία. Δείχνει επίσης την επιτυχία της Κίνας να παρουσιάζεται ως εναλλακτικός οικονομικός κόμβος και να επωφελείται από τη στροφή της Ρωσίας στους ασιατικούς εμπορικούς δρόμους.
«Οι κινεζικές τράπεζες είναι πιθανό να διαδραματίσουν παρόμοιο ρόλο με αυτόν που είχαν οι δυτικές τράπεζες πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως άγκυρα σταθερότητας και διευκολυντής του εξωτερικού εμπορίου», ανέφεραν στην έκθεση οι αναλυτές Ruslan Gadeev και Gunter Deuber. «Οι δυτικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ακόμη πιο επιλεκτικές με την περαιτέρω μείωση του όγκου του εξωτερικού εμπορίου».
Το γιουάν αντιπροσώπευε περίπου το 50% των συναλλαγών νομισμάτων στο Χρηματιστήριο της Μόσχας τον Οκτώβριο. Και σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Raiffeisen Bank International, περίπου το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας διακανονίστηκε σε κινεζικό νόμισμα τον Σεπτέμβριο.
Οι τοπικοί δανειστές έχουν ανακάμψει μετά το αρχικό χτύπημα από τις κυρώσεις. Τα συνολικά κέρδη του ρωσικού τραπεζικού τομέα για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ξεπέρασαν το προηγούμενο ετήσιο υψηλό από πριν από τον πόλεμο, το 2021. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η κρατική Sberbank PJSC, η οποία μαζί με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά της χώρας ορίστηκε από οι ΗΠΑ και η ΕΕ και αποκομμένοι από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, είναι έτοιμη να αποκομίσει κέρδη ρεκόρ στο ρούβλι φέτος.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες μονάδες δυτικών τραπεζών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είχαν μερίδιο αγοράς περίπου 1% το τρίτο τρίμηνο, από 3% το 2021.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...