«Βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο να απολαύσουμε τη θέα για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής» με αυτό το γλαφυρό τρόπο το περιστέρι της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σχολίασε την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ecorama.

Ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, που ήταν υπέρμαχος της ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δεν βιάζεται για τη μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι πρώτη από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα ξεκινήσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αφενός γιατί υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις και αφετέρου επιδεινώνονται οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης. Εκτιμούν δε ότι οι  μειώσεις των επιτοκίων θα είναι περίπου κατά 140 μονάδες βάσης το 2024.

ΕΚΤ: Με δεύτερη παύση «αποχαιρετά» το 2023 -Αναθεωρεί προς τα κάτω τον πληθωρισμό

Η πρόεδρος Λάγκαρντ έσπευσε χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου να ψαλιδίσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι κανένα μέλος δεν έθεσε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, δεν έγινε συζήτηση ή αναφορά σε αυτή την επιλογή.

H σκυτάλη στα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ

Σήμερα δύο μέλη του δ.σ με συνεντεύξεις τους κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, προτάσσοντας την υπομονή όπως έκανε και η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ.

Ο Βιλερούα εξήγησε ότι «η επόμενη κίνηση θα είναι είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά θα χρειαστεί υπομονή και θα καθοδηγείται από τα δεδομένα και όχι από τις αγορές ή συγκεκριμένες ημερομηνίες» Αν δεν υπάρξουν σοκ ή εκπλήξεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων, σημείωσε και πρόσθεσε «ότι δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από τα δεδομένα», συμπλέοντας με την επικεφαλής της ΕΚΤ που είπε το ίδιο στη συνέντευξη Τύπου. Η Λαγκαρντ είπε ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Προειδοποίησε μάλιστα κατά του εφησυχασμού μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στέλνοντας προειδοποιητικό σήμα στις αγορές ότι είναι προώρα τα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων.

Προώρες οι προσδοκίες των αγορών

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη της Εσθονίας, Μαντίς Μούλερ, ο οποίος μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο Aripaev είπε ότι είναι «λίγο νωρίς για να γιορτάσουμε μια νίκη επί του πληθωρισμού» και ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο εξάμηνο είναι «λίγο αισιόδοξες» και «λίγο πρόωρες».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε είτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων είτε μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον» τόνισε. «Τώρα, πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις ότι το ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί πράγματι μόνιμα στο 2% εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» πρόσθεσε και συνέχισε «Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει μια τέτοια αίσθηση εμπιστοσύνης τόσο γρήγορα όσο περιμένουν σήμερα οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από ό,τι αναμενόταν, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι λίγο πιο γρήγορη από ό,τι αναμενόταν» εξήγησε ο Βιλερουά αναφερόμενος στην πρόσφατη μείωση των πληθωριστικών πίεσεων. «Με άλλα λόγια, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική».

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι το τελευταίο μίλι για τη μείωση του πληθωρισμού δεν θα είναι απαραίτητα πιο δύσκολο από την πορεία που έχει ήδη ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι στη ζώνη του ευρώ «ο αποπληθωρισμός είναι γενικός, συμπεριλαμβανομένου του υποκείμενου πληθωρισμού».

Επεσήμανε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αφαιρέσει την αναφορά ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα»  είναι «σημαντική».

Οι λογοτεχνικές πινελιές στην στριφνή γλώσσα των κεντρικών τραπεζών

«Στα βουνά υπάρχουν κορυφές και καταβάσεις και υπάρχουν οροπέδια» περιέγραψε ξεφεύγοντας από την στριφνή γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες και χρησιμοποίησε μια εικόνα για να εκλαϊκεύση την τοποθέτηση του «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για να απολαύσουμε τη θέα – για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής»

Το τελευταίο διάστημα οι κεντρικοί τραπεζίτες βάζουν μια λογοτεχνική πινελιά στη σιββυλική τεχνοκρατική γλώσσα που χρησιμοποιούν. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ περιέγραψε την διαιδκασία λήψης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής ως εξής: «Όπως συμβαίνει συχνά, πλοηγούμαστε με βάση τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό»

Στο ίδιο Συμπόσιο η Κριστίν Λαγκάρντ διάλεξε το φιλοσοφικό παράθεμα από τον Δανό φιλόσοφο Søren Kierkegaard που υποστήριξε ότι «η ζωή μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο προς τα πίσω. Όμως, πρέπει να τη ζήσουμε προς τα εμπρός». Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι κεντρικές τράπεζες συχνά πρέπει να δράσουν χωρίς να έχουν όλες τις παραμέτρους διαθέσιμες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ