![ΙΕΑ: Η Κίνα έχει τον τελευταίο λόγο για τη μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/coal-1.jpg)
Όχι μόνο να φτάσει φέτος στην κορύφωσή της, αλλά και να μειωθεί κατά περίπου 2% σε βάθος τριετίας θα μπορούσε η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα, υπό την προϋπόθεση της τήρησης από την Κίνα των εξαγγελιών για εισαγωγή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυό της.
Αυτό ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος για πρώτη φορά προβαίνει σε πρόβλεψη για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για άνθρακα.
IEA: Απαιτούνται 80 εκατ. χλμ δικτύου για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του οργανισμού για την αγορά άνθρακα, η ζήτηση βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης στους 8,54 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (ή 9,4 δισεκατομμύρια τόνους) φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,42 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων που σημειώθηκε το 2022.
Αναμένει, ακόμη, ότι η ζήτηση θα αρχίσει να μειώνεται το 2024 και θα μειωθεί κατά 2,3% μέχρι το τέλος του 2026, με τον Keisuke Sadamori, διευθυντή ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του IEA να κάνει λόγο για «ξεκάθαρο στον ορίζοντα σημείο καμπής για τον άνθρακα».
«Έχουμε δει μειώσεις της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα ορισμένες φορές, αλλά ήταν σύντομες και προκλήθηκαν από έκτακτα γεγονότα όπως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ή η κρίση της Covid-19», πρόσθεσε. «Αυτήν τη φορά», είπε, «φαίνεται διαφορετική, καθώς η πτώση είναι πιο διαρθρωτική, καθοδηγούμενη από την τρομερή και διαρκή επέκταση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας».
Περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας δυναμικότητας ΑΠΕ που θα μπει στο δίκτυο παραγωγής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι στην Κίνα, η οποία αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας.
Η Κίνα έχει τον τελευταίο λόγο
Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η ζήτηση άνθρακα θα έχει μειωθεί φέτος σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες, λόγω της βουτιάς ρεκόρ της τάξης του 20% τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ζήτηση μεταφέρεται ανατολικά και προβλέπεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 5% στην Κίνα φέτος και κατά περισσότερο από 8% στην Ινδία, λόγω της έντονης αύξησης των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια και της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ συνολικά ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης της ζήτησης άνθρακα τα επόμενα τρία χρόνια, ο ρόλος της Κίνας θα είναι καθοριστικός και συγκεκριμένα η ικανότητά της να επεκτείνει τη χρήση καθαρής ενέργειας.
«Η διαθεσιμότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι μια βασική μεταβλητή βραχυπρόθεσμα, καθώς ο άνθρακας χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο όταν η υδροηλεκτρική ενέργεια υπολειτουργεί στην Κίνα», σημειώνει ο οργανισμός στην έκθεσή του, προσθέτοντας ότι η Κίνα «θα έχει τον τελευταίο λόγο».
Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, υποσχόμενος να «αναπτύξει δυναμικά νέα και καθαρή ενέργεια» και να ελέγξει αυστηρά τη χρήση άνθρακα.
Με στόχο τη μείωση της πυκνότητας των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων γνωστών ως PM2,5 κατά 10% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, το σχέδιο απαιτεί ενεργότερη συμμετοχή των μη ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη μεταφορά περισσότερων εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα σιδηροδρομικώς και μέσω πλωτών οδών και όχι οδικώς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Motor Oil: Ενίσχυση από την Κομισιόν ύψους 117 εκ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/motoroil-930-2-768x528-1-600x413.jpg)
Ενίσχυση 111,7 εκατ. στη Motor Oil από Κομισιον για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου
Την Motor Oil Hellas θα στηρίξει οικονομικά η Κομισιόν στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου- Το project στους Αγίους Θεοδώρους
![ΑΠΕ: Αντιμέτωπα με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_biomhxania_APE_3-600x352.png)
Καμπανάκι της Κομισίον σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη- μέλη για τις ΑΠΕ
Η μη τήρηση της προθεσμίας για την μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο κανόνων για τις ΑΠΕ κρούει τον κόδωνα σε οκτώ χώρες της ΕΕ
![EDP: Εγκανίασε δύο νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-13_12-58-48-600x400.jpg)
Δύο νέα αιολικά πάρκα εγκαινίασε η EDP σε Βοιωτία και Μαγνησία
Τα δύο νέα αιολικά πάρκα της EDP είναι συνολικής δυναμικότητας 70 MW
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση