
«Οι έννοιες της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (mitigation), αλλά και της προσαρμογής (adaptation) μπαίνουν στο λεξιλόγιό μας, αλλά και στην προτεραιοποίηση στην εξεύρεση χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να βρίσκουμε πόρους, για να πετύχουμε την Πράσινη Μετάβαση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε μεθοδικά και συστηματικά».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών, στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Χρήστος Σταϊκούρας: Οι 20 δράσεις που υλοποιήθηκαν και οι 20 προτεραιότητες για το 2024
Οι τέσσερις πυλώνες
Ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του ανέπτυξε διεξοδικά τους τέσσερις πυλώνες, στους οποίους εδράζονται οι πολιτικές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας της Πράσινης Μετάβασης στη χώρα μας.
Αυτοί είναι:
1. Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.
2. Η ηλεκτροκίνηση και υδρογονοκίνηση
3. Τα φιλικά προς το περιβάλλον Μέσα μαζικής μεταφοράς
4. Οι βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις 29 Υπουργικές Αποφάσεις για την προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας, την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων με νέα οχήματα, την δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και την προώθηση περισσότερο ΜΜΜ φιλικών προς το περιβάλλον, όπως το Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε δε, στην συντήρηση των έργων, αλλά και στην προτεραιοποίηση και την ορθολογική διαχείριση πόρων για τη νέα γενιά έργων, καθώς επίσης και τον ρόλο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Τις πρωτοβουλίες αλλά και τους στόχους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε η χώρα να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, περιέγραψε απ΄ την πλευρά της η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρωτοβουλία «Fit for 55», η οποία έχει ως στόχο τη μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, τονίζοντας ότι απαιτείται να «δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική, προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα». Σύμφωνα με την κυρία Αλεξοπούλου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των προκλήσεων, οι οποίες – όπως επισήμανε – «απαιτούν από εμάς να εξελίξουμε τις πρακτικές μας και να ανακαλύψουμε καινοτόμες λύσεις».
Η κυρία Αλεξοπούλου υπογράμμισε, επίσης, ότι «τα επόμενα χρόνια αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη βελτίωση των Μεταφορών. «Θέλουμε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε πρότυπο πράσινης μετάβασης, αλλά και ψηφιακής εξωστρέφειας αξιοποιώντας και την δική σας συμβολή», κατέληξε απευθυνόμενη στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X