Η χρηματιστηριακή εβδομάδα κύλησε αδιάφορα, έως και απογοητευτικά.
Και αυτό δίοτι οι εξελίξεις στο μέτωπο των Κεντρικών Τραπεζών ήταν οι καλύτερες δυνατές.
Αμφότερες οι Fed και ECB κράτησαν αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς, η πρώτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Κάτι που δικαιολογήθηκε στα λεκτικά των Powell και Lagarde λόγω της διαφαινόμενης άβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων που απασχόλησαν επί διετίας τα οικονομικά συστήματα.
Κι όπως όλα δείχνουν, η επιθετική νομισματική πολιτική υψηλών επιτοκίων φθάνει στο τέλος της, τουλάχιστον υπό τη θεώρηση της απομάκρυνσης περαιτέρω κλιμάκωσης των επιτοκίων.
Ειδικότερα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έγινε λόγος για σταδιακή μείωση εντός του 2024 της τάξεως των 0,75% σε τρεις ..δόσεις, αν και 8 αξιωματούχοι θεώρησαν ότι τα νούμερα αυτά θα είναι μεγαλύτερα.
Αντίστοιχα, η ΕΚΤ ήταν πιο φειδωλή στις προβλέψεις της, αλλά μόνη η επισήμανση για το PEPP (έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας) αρκεί για να κατανοήσουμε τις προθέσεις της: μολονότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024, μολαταύτα στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Συν αυτώ, σσκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Για το APP, έχουμε ξαναπει ότι μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Μεταφράζοντας αυτά σε χρηματιστηριακή γλώσσα, οι Κεντρικές Τράπεζες έδειξαν τον δρόμο της ανόδου στις χρηματαγορές.
Κάτι που είχε προεξοφληθεί κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, καθώς η Wall Street βλέπει την 7η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα της. Μάλιστα, ο Dow Jones 30 είδε ιστορικά υψηλά, με τον μεγάλο 500άρη μιαν ανάσα από αυτά.
Κάτι παρόμοι θα περιμέναμε και στη Λεωφόρο Αθηνών. Αυτό επεξηγείται αφενός διότι και οι λοιπές ευρωαγορές τράβηξαν ανοδικά, με τον Eurostoxx50 να μετράει επίεσης 7 ανοδικές εβδομάδες με σωρευτικά κέρδη σχεδόν 14% στο προαναφερθέν μικρό χρονικό διάστημα.
Αφετέρου διότι όπως έχουμε αναλύσει επισταμένα στη στήλη, δεν διαφαίνεται κάποιος παράγοντας που θα μπορούσε να εμποδίσει το ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχίσει ανοδικά. Τουναντίον, όλα δείχνουν ευνοϊκά, με βασικούς πυλώνες την απομείωση του δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, την ισχυροποίηση/θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, την πολιτική σταθερότητα ελέω νέας λαϊκής εντολής 4ετίας το καλοκαίρι, τους υψηλούς και υψηλότερους του μέσου όρου της Ευρωζώνης αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης, κ.α.
Όλα αυτά αποτυπώθηκαν εξάλλου στις αποφάσεις των Οίκων αξιολόγησης, που μας έδωσαν (οι τέσσερις στους πέντε επιλέξιμους) την πολύτιμη επενδυτική βαθμίδα.
Εστιάζοντας, ο Γενικός μας Δείκτης υποαπέδωσε αισθητά έναντι σχεδόν όλων των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη (ο DAX μόνο ξέμεινε ουραγός) με απόδοση κοντά στο +1%. Την ίδια ώρα που οι αμερικανικοί είδαν +3%.
Δεν φαίνεται όμως να έχει μεγάλη σημασία ένα τέτοιο στατιστικό για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα. Θεωρητικά, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ..εκνευριστικές, καθώς αναμένουμε σταδιακή απομείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω εορταστικής περιόδου. Να υπενθυμίσουμε ότι θα υπάρξουν αρκετές αργίες και “τζούφιες” συνεδριάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκε το εορταστικό πρόγραμμα.
Θα παρακολουθούμε καθημερινά την αγορά με λεπτομέρεια τόσο στα καθημερινά σχόλια του Αντικριστή όσο και στη στήλη του OT Markets Live, στην αρχική σελίδα.