Λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας πριν από το τέλος του έτους, δίνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. Σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψε και ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο OT FORUM, στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο EcoFin  για το θέμα αυτό μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Τζορτζέτι υποστήριξε ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να επιτευχθεί μια συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν». Μιλώντας σε εκδήλωση στη Ρώμη την Παρασκευή, τόνισε ότι «έχουν γίνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, αλλά όχι για τη θέση της Ιταλίας».

OT FORUM – Χατζηδάκης: Έκτακτο ECOFIN στις 20 Δεκεμβρίου – Κλειδώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του για την τηλεδιάσκεψη σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα: «Δεν έχω τίποτα εναντίον των τηλεδιασκέψεων, αλλά το να κλείσω μια συμφωνία που θα δεσμεύει την Ιταλία για 30 χρόνια σε μια τηλεδιάσκεψη δεν είναι ιδανικό», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζέτι.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζόρτζια Μελόνι προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο για να εμποδίσει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της.  «Δεν αποκλείω καμία από τις επιλογές, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία», δήλωσε η Μελόνι στην Άνω Βουλή σε ομιλία ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Η έκτακτη συνεδρίαση

Την επόμενη Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εξ αποστάσεως σε ένα έκτακτο EcoFin προκειμένου να καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, για τους οποίους πολλοί λένε είναι παρωχημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, που περιγράφει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και προβλέπει έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 60% είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας της Covid-19. Ωστόσο, με δεδομένο πως από τις αρχές του 2024 θα τεθεί ξανά σε ισχύ ξεκίνησαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, τα οποία έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα.

Το πρώτο, του οποίου ηγείται η Γερμανία ζητά συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και το δεύτερο με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία επιμένει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδίως ως προς το ζήτημα των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνα

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά το προηγούμενο Ecofin σημείωσαν πρόοδο σε αρκετά σημεία, με τον αρμόδιο για τα Οικονομικά Επίτροπο, Τζεντιλόνι να μιλά για συμφωνία κατά 95%.

Αισιόδοξος ο Χατζηδάκης

Πιο αισιόδοξος από τον Ιταλό ομόλογό του  εμφανίστηκε μιλώντας στο OT FORUM ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως σημείωσε, μεταξύ των Ευρωπαίων ετέρων έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ποσοστό 95%. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες, προκρίνει την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων. «Δεν θέλουμε οι δημοσιονομικοί κανόνες να υπονομεύουν την ανάπτυξη», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε ότι μαζί με άλλες χώρες «θα πετύχουμε αρκετά», όπως να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση καλύπτει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Το 2024 πάντως θα χρειαστεί να κατατεθεί νέο μεσοπρόθεσμο με βάση τους νέους κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας