Όταν μιλάμε για μόδα, σκεφτόμαστε αμέσως οίκους μόδας υψηλής ποιότητας όπως Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Dior, Burberry και άλλους, αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τους πιο δημοφιλείς λιανοπωλητές, όπως Inditex, H&M, Nike ή Uniqlo. Η βιομηχανία μόδας αξίζει 2,5 τρισεκατομμυρία και μια καλή ερώτηση είναι πόσο αξίζουν οι άνθρωποι πίσω από αυτούς τους γίγαντες;
Είτε είναι ιδρυτές, σχεδιαστές, διευθύνοντες σύμβουλοι ή κληρονόμοι, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη βιομηχανία της μόδας κατέχουν τα περισσότερα από τα brand που όλοι ποθούν.
Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – Το top10
Και παρόλο που το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον κόσμο της μόδας, με όλα τα lockdown να ισχύουν για μήνες και τα καταστήματα να κλείνουν σχεδόν παντού στον κόσμο, η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων στη μόδα αυξήθηκε στην πραγματικότητα πολύ τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι αριθμοί σε αυτήν τη λίστα συντάχθηκαν με στοιχεία του Forbes και του Bloomberg, από τον Ιανουάριο του 2023. Την εποχή εκείνη οι λίστες συμπεριλάμβαναν τον τότε πρόσφατα εκλιπόντα Λεονάρντο Ντελ Βέκια, όπως και σήμερα ως φόρο τιμής σε έναν επιχειρηματία ο οποίος αποτέλεσε την επιτομή της μόδας στα γυαλιά εδώ και δεκαετίες.
Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο της μόδας το 2023!
Χάινριχ Ότο Ντάιχμαν – 5,83 δισεκατομμύρια δολάρια
Αν δεν το γνωρίζετε ακόμα, ο Deichmann SE είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής υποδημάτων στην Ευρώπη. Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε με ένα κατάστημα τσαγκάρη στα περίχωρα του Έσσεν της Γερμανίας, το οποίο άνοιξε το 1913 από τον Χάινριχ Ντάιχμαν, τον παππού του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει αυτήν την εταιρεία σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Χάινριχ Ότο Ντάιχμαν είναι εξαιρετικά πλούσιος αυτή τη στιγμή, αλλά δεν το κάνει μόνο για τα χρήματα. Συμμετέχει επίσης σε διάφορα φιλανθρωπικά έργα που σχετίζονται με ιατρική βοήθεια για χώρες του Τρίτου Κόσμου και προγράμματα που αποσκοπούν στην υποστήριξη των αστέγων.
Άντερς Χολχ Πόβλσεν– 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Όταν ήταν μόλις 28 ετών, ο Άντερς Χολχ Πόβλσεν έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας Bestseller ενός διεθνούς λιανοπωλητή ενδυμάτων με έδρα τη Δανία που πουλά ρούχα υπό τις επωνυμίες Vero Moda, Only και Jack&Jones. Αυτό συνέβη πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο Πόβλσεν έγινε επίσης βασικός μέτοχος της ASOS και σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες ιδιοκτήτες γης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και πολλοί θα ζήλευαν τον πλούτο του η ζωή του πήρε δραματική στροφή όταν έχασε τα τρία αγαπημένα του παιδιά σε τρομοκρατική επίθεση στη Σρι Λάνκα το 2019, στην οποία τραυματίστηκε και ο ίδιος.
Στέφαν Πέρσον – 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων Forbes για το 2023, ο Καρλ Στέφαν Έρλινγκ Πέρσον είναι αυτή τη στιγμή ο 84ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο πρώην πρόεδρος του best seller λιανοπωλητή μόδας Hennes & Mauritz (H&M) είναι επίσης ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σουηδίας αυτή τη στιγμή. Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της H&M τον Μάιο του 2020 και επέτρεψε στον γιο του, Karl-Johan, να αναλάβει τα βασιλεία αυτής της επιχείρησης ταχείας μόδας.
Ο όμιλος H&M διαθέτει επίσης τις ακόλουθες ετικέτες: COS, Weekday, & Other Stories, Monki, ARKET και H&M Home. Με περισσότερα από 5.000 καταστήματα σε 74 χώρες, η σουηδική εταιρεία λιανικής έχει ακόμα πολλά περιθώρια επέκτασης, καθώς όλοι στον κόσμο πιθανότατα έχουν ακούσει για την H&M και θα ήθελαν να φορούν τα ρούχα τους.
Λεονάρντο Ντελ Βέκιο – 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος Λεονάρντο Ντελ Βέκιο είναι ο πρόεδρος του γίγαντα γυαλιών Luxottica, του μεγαλύτερου παραγωγού και λιανοπωλητή γυαλιών και φακών στον κόσμο. Μετά την ίδρυση της Luxottica το 1961, ο Ντελ Βέκιο συνέχισε να εξαγοράζει τις Sunglass Hut, Ray-Ban, Persol και Oakley – αμφιβάλλω ότι ήξερες ότι όλες αυτές είναι μάρκες Luxottica.
Επίσης, φτιάχνουν γυαλιά ηλίου και επώνυμους σκελετούς για εταιρείες όπως οι Chanel, Prada, Armani, Versace, Burberry, Dolce & Gabbana, Bulgari και άλλες. Ο ιταλικός όμιλος γυαλιών οράσεως απασχολεί πάνω από 70.000 άτομα και έχει περισσότερα από 8.000 καταστήματα. Ο Ντελ Βέκιο πέθανε το 2022. Ο γιός του Κλαούντιο κληρονόμησε 12,7% της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον θάνατο του πατέρα, μαζί με τον αδελφό του και το γιό του κυβερνούν την αυτοκρατορία του εκλιπόντος.
Ταντάσι Γιανάι – 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιαπωνία, ο Ταντάσι Γιανάι ίδρυσε και διευθύνει την Fast Retailing, τη μητρική εταιρεία της Uniqlo, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων σε όλη την Ασία. Ο Γιανάι άνοιξε το πρώτο κατάστημα Uniqlo το 1984 και σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες. Άλλες μάρκες Fast Retailing περιλαμβάνουν τις Helmut Lang, Theory, J Brand και GU.
Ξεκίνησε την καριέρα του στο ραφτάδικο του πατέρα του και με περισσότερα και 30 χρόνια αργότερα τα ετήσια έσοδα της εταιρείας του υπερβαίνουν τα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντα όμως στόχευε ψηλά και μια μέρα ελπίζει ότι το Fast Retailing θα ξεπεράσει την H&M και την Inditex. Προφανώς υπάρχει πολύς χώρος για ανάπτυξη.
Ζεράρ και Αλέν Βερτχάιμερ – 33,1 δισεκατομμύρια δολάρια (ο καθένας)
Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτό το δίδυμο ως «τους πιο αθόρυβους δισεκατομμυριούχους στη μόδα», για καλό λόγο. Ελάχιστοι γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους. Αλλά οι αδελφοί Βερτχάιμερ είναι οι μυστηριώδεις συνιδιοκτήτες της Chanel, με τον Αλέν να ενεργεί ως πρόεδρος αυτού του θρυλικού οίκου μόδας, ενώ ο Ζεράρ διευθύνει το τμήμα ρολογιών της Chanel, με έδρα την Ελβετία.
Εκτός από την τεράστια αυτοκρατορία της μόδας τους, ο Ζεράρ και ο Αλέν κατέχουν διάφορους αμπελώνες που βρίσκονται στη Γαλλία και την κοιλάδα Napa της Καλιφόρνια. Υπάρχει πάντα χώρος για ένα νέο χόμπι ή ένα πολυτελές ακίνητο, όταν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά.
Φρανσουά Πινό – 35,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο κ. Πινό είναι τώρα ο επίτιμος πρόεδρος του διάσημου ομίλου πολυτελείας Kering, ο οποίος κατέχει εμβληματικές μάρκες μόδας όπως οι Gucci, YSL, Balenciaga, Alexander McQueen και Boucheron, ή πασίγνωστες εταιρείες ρολογιών όπως Ulysse Nardin ή Girard-Perregaux. Η οικογενειακή επιχείρηση κατέχει επίσης τον εμβληματικό βρετανικό οίκο δημοπρασιών Christie’s;
Ας μην ξεχνάμε την εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης του που περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 έργα από διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Picasso, ο Matisse, ο Mondrian και ο Koons. Ο Φρανσουά Ανρί Πινό ανέλαβε το θρόνο της επιχείρησης από τον πατέρα του το 2005 και τον όμιλο λιανικής PPR στον πολυτελή όμιλο μόδας Kering.
Πρόσφατα, η οικογένεια Πινό δώρισε 113 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του περίφημου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του Απριλίου 2019.
Φιλ Νάιτ – 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο ιδρυτής και ο μεγαλύτερος μέτοχος του κολοσσού υποδημάτων Nike, ο Φιλ Νάιτ ήταν δρομέας σαν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον πριν καταλήξει στη λαμπρή επιχειρηματική του ιδέα. Δημιούργησε τα πρώτα παπούτσια Nike το 1964 με τον πρώην προπονητή του στίβου, Μπιλ Μπάουερμαν, ο καθένας εκ των οποίων έβαλε $500 για να ξεκινήσει τα πράγματα. Η μάρκα ονομαζόταν τότε Blue Ribbon Sports.
Σήμερα, η Nike είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών υποδημάτων και ενδυμάτων στον κόσμο, με περισσότερα από 1.100 καταστήματα και έσοδα που ξεπέρασαν τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Νάιτ συνταξιοδοτήθηκε ως πρόεδρος της Nike το 2016 – μετά από 52 χρόνια στην εταιρεία.
Αμάνθιο Ορτέγα – 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Το 1975, ο Αμάνθιο Ορτέγα ίδρυσε την Inditex με την πρώην σύζυγό του Ροζαλία Μέρα και σήμερα κατέχει το 59% του μεγαλύτερου λιανοπωλητή μόδας στον κόσμο. Ο ισπανικός γίγαντας λιανικής πώλησης της γρήγορης μόδας είναι περισσότερο γνωστός για την αλυσίδα μόδας ZARA, αλλά προεδρεύει και άλλων εμπορικών σημάτων όπως οι Pull & Bear, Bershka, Oysho, Masimo Dutti, Stradivarius, ZARA Home και Uterque.
Η Inditex έχει περισσότερα από 7.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και ο Ορτέγα λαμβάνει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια/έτος μόνο από μερίσματα. Έχει επενδύσει τα μερίσματά του σε premium γραφεία και ακίνητα λιανικής στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Μπερνάρ Αρνό – 192 δισεκατομμύρια δολάρια
Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς καλού γούστου στον κόσμο, ο Μπερνάρ Ζαν Ετιέν Αρνό βρίσκεται άνετα στην κορυφή της λίστας μας, με περιουσία που υπολογίζεται σε πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν τη στιγμή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2020, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Η high-end αυτοκρατορία μόδας αυτού του άνδρα περιλαμβάνει περισσότερες από 70 γνωστές μάρκες, με θρυλικά ονόματα όπως Louis Vuitton, Christian Dior, Moet-Hennesy, Bulgari, Marc Jacobs, Hublot και πολλά άλλα. Μόνο το 2019 η LVMH έκλεισε συμφωνίες για την αγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany & Co και του ομίλου πολυτελών ξενοδοχείων Belmond, έτσι η αυτοκρατορία συνεχίζει να μεγαλώνει. Και ο Μπερνάρ Αρνό ελέγχει περίπου το ήμισυ της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη