Αντιμέτωποι με θερμοκρασίες ζέστης βρέθηκαν το φετινό φθινόπωρο οι κάτοικοι της Αθήνας: Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φθινόπωρο του 2023 ήταν το θερμότερο φθινόπωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη, με τη μέση μέγιστη τιμή στην Αθήνα να εκτοξεύεται στους 24,6 βαθμούς Κελσίου…

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαθέτει κλιματικά δεδομένα για την Αθήνα από το 1860.

Ρολόι της Αποκάλυψης: Θα «δείξει» το τέλος της ανθρωπότητας το 2024 – Έμειναν 90″ ως τα μεσάνυχτα

Συνθήκες τουλάχιστον μέτριας θερμικής δυσφορίας λόγω ζέστης παρατηρήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των ημερών του Οκτωβρίου – σε 29 από 31 ημέρες – και για 2 εως 7 ώρες ανά ημέρα.

To air condition στο αυτοκίνητο κατά τις μεσημεριανές ώρες τον μήνα Οκτώβριο και τα μπάνια στις θάλασσες της Αττικής μέχρι και τον Νοέμβριο δείχνουν πως κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.

Οπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα της δρ Δήμητρας Φουντά, διευθύντριας Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το ρεκόρ του φετινού φθινοπώρου δεν οφείλεται τόσο στον Σεπτέμβριο, όσο στον Οκτώβριο και στον Νοέμβριο, ο οποίος μάλιστα κατέρριψε κάθε προηγούμενο καθώς ήταν ο πιο ζεστός Νοέμβριος στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ενας από τους θερμότερους όλων των εποχών υπήρξε και ο Οκτώβριος του 2023, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος στην ιστορική χρονοσειρά.

Mε αρκετή ζέστη

«Συνήθως ασχολούμαστε με τα επεισόδια καύσωνα που σημειώνονται συχνότερα και με πιο έντονα χαρακτηριστικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως αυτή τη φορά θελήσαμε να δούμε τι συμβαίνει το φθινόπωρο, ποιες είναι οι μετατοπίσεις, πώς καταναλώνουμε ενέργεια, πώς οι νέες συνθήκες επιδρούν σε άλλους τομείς της ζωής μας, όπως στον τουρισμό», εξηγεί η δρ Δήμητρα Φουντά.

«Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στην Αθήνα φέτος βιώσαμε ένα φθινόπωρο με αρκετή ζέστη, παρότι ο Σεπτέμβριος ήταν ένας σχετικά δροσερός μήνας. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν όλες τις μέρες του Οκτωβρίου κατά τις μεσημεριανές ώρες καταγράφηκε θερμική δυσφορία λόγω ζέστης».

Βιοκλιματικοί δείκτες

Οπως επισημαίνουν σε άρθρο τους στο περιοδικό «Κόσμος» οι ερευνητές του ΕΑΑ δρ. Δήμητρα Φουντά, Γιώργος Καταβούτας και Φραγκίσκος Πιέρρος «ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ώρες, τουλάχιστον μέτριας, θερμικής δυσφορίας λόγω ζέστης  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Θερμικού Κλίματος UTCI (Universal Thermal Climate Index).

Οι θερμικοί ή βιοκλιματικοί δείκτες εκφράζουν καλύτερα το αίσθημα της «θερμικής δυσφορίας» στον ανθρώπινο οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από τη θερμοκρασία και άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ηλιακή ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τον δείκτη UTCI, κατά τον Οκτώβριο 2023, στην Αθήνα επικράτησαν συνθήκες τουλάχιστον μέτριας θερμής δυσφορίας σε ποσοστό περίπου 21% (156 ώρες συνολικά), γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση υψηλών τιμών θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας, σε συνδυασμό με χαμηλές ταχύτητες ανέμου.

Συνθήκες τουλάχιστον μέτριας θερμικής δυσφορίας λόγω ζέστης παρατηρήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των ημερών του Οκτωβρίου – σε 29 από 31 ημέρες – και για 2 έως 7 ώρες ανά ημέρα.

Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στον σταθμό του Θησείου από το 1960 (όπου υπάρχουν συνεχείς μετρήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και είναι εφικτός ο υπολογισμός του δείκτη UTCI), καταδεικνύοντας εποχικές μετατοπίσεις και αύξηση στην αίσθηση θερμικής δυσφορίας λόγω ζέστης και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, με άμεσες συνέπειες σε κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας, όπως η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.ά.».

Ενδεικτικό ως προς τα ευρήματα των ερευνητών είναι ότι τον Νοέμβριο του 2023 οι 27 από τις 30 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στην Αθήνα με μέση μηνιαία απόκλιση από το κανονικό +2,2 βαθμούς Κελσίου.

Το ίδιο συνέβη και τις 27 από τις 30 ημέρες του Οκτωβρίου με μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας κατά +1,9 °C. Και όλα αυτά ενώ μόλις χθες ολοκληρώθηκε η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντουμπάι και ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Πτώση της θερμοκρασίας

Αξιοσημείωτη επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 15 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το Σαββατοκύριακο.

Το φαινόμενο οφείλεται στον έντονο ατμοσφαιρικό κυματισμό που επικρατεί πάνω από την Ευρώπη εξαιτίας του οποίου θα σχηματιστεί ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα συνοδεύεται, επίσης, από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ενώ σταδιακά θα αναπτυχθούν και θυελλώδεις βοριάδες.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου