
Στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης αναφορικά με το επίπεδο ανάπτυξης και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών την επόμενη τετραετία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της SolarPower Europe που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα μας παρά το μικρό – συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ – μέγεθος της επικράτειας επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και συγκριτικά (κατά κεφαλήν ισχύς φωτοβολταϊκών).
Φωτοβολταϊκά: Τέλος στις «ταρίφες» έναν χρόνο νωρίτερα για τα μικρά έργα
Σύμφωνα με την έκθεση της SolarPower Europe τα φωτοβολταϊκά στην ΕΕ κατέγραψαν εφέτος εντυπωσιακές επιδόσεις. Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ένωση ανέρχεται σήμερα σε 263 GW, αυξημένη κατά 27% από τα 207 GW το 2022 ενώ οι ετήσιες νέες εγκαταστάσεις ήταν 55,9 γιγαβάτ (+ 40 % σε σχέση με το 2022!)
Η Γερμανία παραμένει στην πρώτη θέση με 82 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και ακολουθούν η Ισπανία με 36 GW και η Ιταλία με 29,5 GW. Η Γερμανία εγκατέστησε επίσης τις περισσότερες νέες μονάδες το 2023 (+14,1 γιγαβάτ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Ιταλίας που ήταν 9,3 γιγαβάτ το 2012).
Ωστόσο, ενώ η Γερμανία ηγείται τόσο στην κατάταξη της ετήσιας αγοράς της ΕΕ όσο και στην κατάταξη της συνολικής δυναμικότητας, η Ολλανδία διατηρεί την πρώτη θέση σε εγκατεστημένη ισχύ ανά κάτοικο, φθάνοντας τα 1.280 W/κάτοικο το 2023 ενώ η η Γερμανία πλησιάζει το όριο του 1 kW, με 985 W/κάτοικο.
Η θέση της Ελλάδας στη σχετική κατάταξη μεταξύ των 27 είναι:
-Έβδομη στην εγκατεστημένη ισχύ ανά κάτοικο με 691 Watt,από 531 το 2022, ψηλότερα από την Αυστρία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο.
-Έβδομη στην πρόβλεψη για νέες εγκαταστάσεις κατά την περίοδο 2024-2027 οπότε αναμένεται να προστεθούν 6,9-13,9 γιγαβάτ (ανάλογα με το σενάριο που εξετάζεται). Το αποτέλεσμα είναι ότι το μερίδιο της Ελλάδας στην νέα ευρωπαϊκή φωτοβολταϊκή ισχύ αναμένεται να αυξηθεί από 3 % το 2023 σε 4 % το 2027.
-Η χώρα μας αναμένεται να πετύχει το 2026 το στόχο που έχει τεθεί για το 2030, ενώ 12 χώρες της ΕΕ (Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) θα φθάσουν στο στόχο από το 2027 και μετά.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος χρόνος αδειοδότησης για μικρές μονάδες στη χώρα μας είναι 3-4 μήνες ενώ στις άλλες χώρες ξεκινά από 1 μήνα και φθάνει στον 1 χρόνο. Για μεγαλύτερες μονάδες η αδειοδότηση στην Ελλάδα απαιτεί 3-6 χρόνια ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 4 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς