
Την αισιοδοξία της ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης πλησιάζει στο τέλος του, εξέφρασε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, καλώντας παράλληλα τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε λίρες, ώστε να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες ευνοϊκές αποδόσεις.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή, αλλά ο μονοψήφιος πληθωρισμός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026, δήλωσε η Ερκάν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hurriyet το Σάββατο. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%, μετά τον διορισμό της Ερκάν τον περασμένο Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι ξένοι επενδυτές έφευγαν μαζικά από την Τουρκία και απέφευγαν τα ομόλογα σε λίρες, εξαιτίας των ανορθόδοξων μέτρων που υιοθετούσε η κυβέρνηση στην οικονομία, και έφεραν την προσωπική σφραγίδα του Τούρκου προέδρου.
Αναθεώρηση πολιτικής
Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η Ερκάν, που διορίστηκαν και οι δύο φέτος, άρχισαν να αναθεωρούν αυτές τις πολιτικές, χαλαρώνοντας σταδιακά τους κανονισμούς ενώ παράλληλα αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.
«Αυτή την εποχή το επόμενο έτος, θα είμαστε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον όσον αφορά τον πληθωρισμό και τη νομισματική στενότητα», είπε στην εφημερίδα. «Αν είναι να μπουν ξένοι επενδυτές, θα πρέπει να μπουν τώρα. Είναι προφανές ότι αν έρθουν αργότερα, θα υπάρξουν χαμηλότερες αποδόσεις».
«Δεν θέλουμε οι ξένοι επενδυτές να επενδύουν μέσω ανταλλαγών, καθώς δεν έχει καμία επίδραση στα αποθεματικά», είπε η Ερκάν.
Ο πληθωρισμός στην εκπαίδευση και τα ενοίκια είναι πιο επίμονος, ενώ η έλλειψη προσφοράς επηρεάζει τον μηχανισμό τιμολόγησης στη στέγαση, τόνισε η Ερκάν, η οποία παραδέχθηκε ότι αισθάνεται και η ίδια τον αντίκτυπο των υψηλών ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη. «Γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν;» διερωτήθηκε. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα μέρος στην Κωνσταντινούπολη, είναι εξαιρετικά ακριβό. Εγκατασταθήκαμε στο σπίτι των γονιών μου και μένουμε εκεί», πρόσθεσε.


Latest News

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής