Με την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να επισκεφθούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, πολλοί σκέφτηκαν ότι έφτασε η ώρα να επαναληφθεί το μοντέλο των ερευνών που ακολουθήθηκε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη μελετά τα ονόματα και τα στοιχεία που παραδόθηκαν καθορίζοντας με βάση τις δικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, την οργάνωση της σοβαρής έρευνας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Άρειος Πάγος: Λίστα με 200 άτομα εμπλεκόμενα με οπαδική βία από Οικονόμου – Βρούτση

Περίπλοκη η έρευνα

Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά στην έρευνα για την οπαδική βία είναι πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη ως προς τη στοιχειοθέτησή της σε σχέση με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η κυριότερη ένδειξη που οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, είναι ότι στον κατάλογο που παρέδωσαν οι υπουργοί στην ανώτατη εισαγγελέα, περιλαμβάνονται, κατά δήλωσή τους, ονόματα οπαδών διαφορετικών ομάδων που δρουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και πολλές φορές, όπως έχει δείξει η ιστορία, έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, εάν η δικαιοσύνη προχωρήσει σε ανάγνωση των εκκρεμών δικογραφιών, υπό το πρίσμα της διάταξης για την εγκληματική οργάνωση, θα πρέπει να αναζητήσει ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος που θα καταλήγουν σε περισσότερες από μία εγκληματικές οργανώσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε μία από αυτές θα πρέπει να αποδειχθεί η ηγεσία, η ιεραρχική δομή και σταθερή οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη συγκεκριμένων σοβαρών αδικημάτων.

Οι επιμέρους αυτές αποδεικτικές δυσχέρειες εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσουν σε επιμερισμό των ερευνών, ώστε να μπορέσει η κάθε υπόθεση να ερευνηθεί σε βάθος και με την αναγκαία ταχύτητα. Εάν προκριθεί αυτό το «μοντέλο», η κάθε δικογραφία θα ανατεθεί σε διαφορετικές Εισαγγελίες Εφετών ανά την Ελλάδα, κάτι που θα σημάνει αναβάθμιση των ποινικών ερευνών, που όλες όμως θα εποπτεύονται από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εάν συνενωθούν όλες οι εκκρεμείς δικογραφίες, πέρα από τον αντικειμενικό χρόνο που θα απαιτηθεί για την ουσιαστική τους διερεύνηση, υπάρχει ο κίνδυνος μία  μελλοντική ποινική δίκη με κατηγορούμενους από διαφορετικούς χώρους του ποδοσφαίρου να μην πληροί τους όρους ασφαλούς διεξαγωγής της.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας