Στο Rijksmuseum που βρίσκεται στο Άμστερνταμ εκτίθενται τα δύο μικρότερα πορτρέτα του ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ από την περασμένη Τετάρτη.
Οι πίνακες είχαν χαθεί για σχεδόν 200 χρόνια και εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια. Μετά από εκτενή έρευνα του Rijksmuseum, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αυθεντικά έργα του Ρέμπραντ.
Είναι πίνακας του Ρέμπραντ; Τότε αξίζει 18 εκατομμύρια
Οι δύο πίνακες, που χρονολογούνται από το 1635, είναι πορτρέτα του Jan Willemsz van der Pluym και της συζύγου του Jaapgen Caerlsdr που ήταν μέλη του οικογενειακού κύκλου του καλλιτέχνη. Ο Ρέμπραντ ήταν ο πιο περιζήτητος δημιουργός πορτρέτων στο Άμστερνταμ την εποχή που ζωγράφισε τα συγκεκριμένα έργα.
«Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό τους μέγεθος τους και το δυναμικό στυλ σκίτσου, πιθανότατα τα ζωγράφισε ως χάρη στο ζευγάρι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.
Έρευνες με φωτογραφία με ακτίνες Χ και υπέρυθρες ακτίνες, μαζί με την ανάλυση δειγμάτων βαφής, έδωσαν τα στοιχεία ότι ο Ρέμπραντ δημιούργησε πράγματι τους πίνακες. «Όταν συνδυάζονται, τα διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα αποτελούν πειστικά στοιχεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μουσείου. Βασικοί παράγοντες όπως η τεχνική ζωγραφικής, οι χρωστικές ουσίες και η σύνθεση και η δομή του χρώματος δείχνουν ότι πρόκειται για έργα του Ρέμπραντ.
Οι δύο πίνακες πουλήθηκαν τελευταία φορά το 1824. Τους δύο τελευταίους αιώνες, δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό και παρέμειναν στην ίδια βρετανική ιδιωτική συλλογή.
Η οικογένεια Χόλτερμαν αγόρασε τα πορτρέτα σε δημοπρασία του Christie’s στο Λονδίνο τον Ιούλιο έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα δύο πορτρέτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της nltimes δόθηκαν με μακροπρόθεσμο δανεισμό στο Rijksmuseum. «Δεδομένης της στενής σχέσης μου με το Μουσείο και του γεγονότος ότι η ομάδα των ειδικών διεξήγαγε έρευνα σε αυτά τα πορτρέτα εδώ και χρόνια, αισθάνομαι ότι αυτά τα έργα ανήκουν στο Μουσείο» δήλωσε ο Χένρι Χόλτερμαν διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh.
«Ο Jan και η Jaapgen θα φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στον οικογενειακό κύκλο του Rembrandt. Είναι υπέροχο που οι πίνακες αποκτήθηκαν από την οικογένεια Χόλτερμαν και που τους εμπιστεύονται στο Rijksmuseum, ώστε να μπορούν να τους απολαύσουν εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε ο Τάκο Ντίμπιτς, διευθυντής του Μουσείου.
Latest News
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix
Ο Τζέικ νίκησε τον Μάικ Τάισον στο event της χρονιάς και πήρε 40 εκατομμύρια [εικόνες]
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73.
Βόπκε Χούκστρα: Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29
Βασική προϋπόθεση η σημαντική αλλαγή στη χρηματοδότηση, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα αναφερόμενος στην COP29
Μαρία Αντουανέτα: 4,5 εκατ. ευρώ για τα ματωμένα διαμάντια που κόστισαν το κεφάλι της
Η σκοτεινή ιστορία του διαμαντένιου περιδεραίου που κόστισε στην Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της