Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διεκδίκησαν και κατάφεραν να ανακτήσουν την ηγετική τους θέση στο ταμπλό της Wall Street, πυροδοτώντας ένα ράλι το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις κατάφερε να συμπαρασύρει σε σημαντικά κέρδη και την υπόλοιπη αγορά.
Συλλογικά, οι εταιρείες γνωστές ως Magnificent Seven (Οι Υπέροχες Επτά), Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla and Meta Platforms, κατέγραψαν άλμα 75% το 2023, αφήνοντας τις άλλες 493 εταιρείες του S&P 500 στη σκόνη τους. (Οι τελευταίες καταγράφουν πιο μέτρια άνοδο 12%, ενώ ο δείκτης στο σύνολό του είναι ενισχυμένος κατά 23%).
«Magnificent 7»: Οι κολοσσοί της Big Tech με κεφαλαιοποίηση ίση με τρεις Γερμανίες
Σύμφωνα με την Global Investment Research της Goldman Sachs, οι μετοχές των Magnificent Seven έχουν διογκωθεί και αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της αξίας του S&P 500, ποσό που πλησιάζει το υψηλότερο μερίδιο που είχαν ποτέ στον δείκτη μόλις επτά μετοχές.
Μάλιστα χάρη σε ένα εκπληκτικό ράλι μετοχών τεχνολογίας που τροφοδοτείται από τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των «7» έχει εκτοξευθεί κατά 60% φέτος, ή 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ανέρχεται πλέον σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για μία αξία σχεδόν τριπλάσια από το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, η οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας- ήταν λίγο πάνω από τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.
«Είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός για μένα όταν σκέφτομαι έναν δείκτη που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει μια τόσο ευρεία ομάδα εταιρειών», σχολιάζει στην Wall Street Journal, η Αν Μιλέτι, επικεφαλής του ενεργού μετοχικού κεφαλαίου της Allspring Global Investments.
Παγκόσμια επιρροή
Η επιρροή των μεγάλων μετοχών τεχνολογίας είναι επίσης τεράστια σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιο του MSCI All Country World Index —ένα σημείο αναφοράς που ισχυρίζεται ότι καλύπτει περίπου το 85% της παγκόσμιας επενδυτικής αγοράς μετοχών— η συνδυασμένη στάθμιση των Magnificent Seven είναι μεγαλύτερη από αυτή όλων των μετοχών από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι στρατηγικής έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση της αγοράς. Όταν μόνο λίγες μετοχές ευθύνονται για τα περισσότερα από τα κέρδη της αγοράς, τότε η αγορά καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη.
Αυτές οι ανησυχίες ενισχύθηκαν το περασμένο έτος όταν οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας κατέρρευσαν καθώς η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.
Η βουτιά του 2022
Όπως επισημαίνει η WSJ, όσο τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν, οι επενδυτές κυνηγούσαν τις ισχυρές αποδόσεις που προσέφεραν οι μετοχές της τεχνολογίας και άλλες αναπτυσσόμενες μετοχές, αλλά όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται, αυτές οι μετοχές ξαφνικά αντιμετώπισαν ανταγωνισμό από επενδύσεις με λιγότερο ρίσκο.
Οι Magnificent Seven ολοκλήρωσαν το 2022 με πτώση 40%, χάνοντας 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές στον S&P 500 σημείωσαν πτώση 12%.
Οι περισσότεροι επενδυτές περίμεναν μια από τα ίδια το 2023.
Η πραγματικότητα μέχρι τώρα τους έχει διαψεύσει. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιδόθηκαν σε ένα ξέφρενο ράλι που αγνόησε μια σειρά προκλήσεων, όπως η κρίση του τραπεζικού τομέα, η ανησυχία για το χρέος των ΗΠΑ αλλά και οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Με όχημα την τεχνητή νοημοσύνη
Η τεράστια ανάπτυξη και προβολή αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη έπεσε σαν θύελλα στη Wall Street, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι αυτές οι εταιρείες θα αποφέρουν απροσδόκητα κέρδη στο μέλλον . Επιπλέον, τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση του πληθωρισμού, ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί, παρέχοντας στις μετοχές τεχνολογίας άλλη μια ώθηση για νέα ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο.
Το ράλι της Apple
Η Apple ενισχύθηκε κατά 52% και τον Ιούνιο έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία της οποίας η αποτίμηση ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της Nvidia έχουν υπερτριπλασιαστεί, εκτινάσσοντας τη χρηματιστηριακή της αξία αξία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Αυξημένα κέρδη
Οι Magnificent Seven αξίζουν επίσης τα εύσημα για την αύξηση των κερδών της αγοράς. Τα κέρδη μεταξύ των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,7% φέτος. Σύμφωνα με την FactSet, εξαιρουμένων των τεχνολογικών κολοσσών τα κέρδη θα κατέγραφαν πτώση 4%.
Αλλαγή τάσης
Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις και αποδόσεις ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυριαρχία των μετοχών τεχνολογίας δεν θα επεκταθεί στο επόμενο έτος, ποντάροντας αντ’ αυτού σε πιο «κατεστημένους τομείς» όπως οι βιομηχανίες, οι πρώτες ύλες και οι μεταφορές.
Ο Ματ Όρτον, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς στη Raymond James Investment Management, συνιστά στους επενδυτές να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε επιλεκτικές μικρές κεφαλαιοποιήσεις και αναδυόμενες αγορές, οι οποίες, όπως προβλέπει, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την πτώση του δολαρίου και τα χαμηλότερα επιτόκια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις μεγάλες μετοχές της τεχνολογίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την περσινή πτώση. Η Amazon, η Alphabet, η Meta και η Tesla διαπραγματεύονται κάτω από τα επίπεδα όπου έκλεισαν το 2021.
Επιφυλάξεις
Αλλά και οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Τα στοιχεία της Refinitiv Lipper δείχνουν ότι παρόλο που πρόσθεσαν καθαρά 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο την τεχνολογία και διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, αυτό ήταν περίπου το ήμισυ των περίπου 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που άντλησαν την ίδια περίοδο το 2022.
Ο Μάικλ Ρόζεν, επικεφαλής επενδύσεων στην Angeles Investment Advisors, είπε στη WSJ, ότι ένας λόγος που οι μετοχές τεχνολογίας έχουν επανέλθει στο προσκήνιο είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια τις βοήθησαν να κερδίσουν αποδόσεις σε μετρητά για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Αυτό ενίσχυσε τους ισολογισμούς τους και τις βοήθησε να εγγράψουν υψηλότερα κέρδη.
Ακριβές
Οι μετοχές τεχνολογίας εξακολουθούν να φαίνονται ακριβές σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά. Η Nvidia διαπραγματεύεται 25 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το πολλαπλάσιο της Microsoft είναι 31 και της Apple είναι 30. Συγκριτικά, ο S&P 500 διαπραγματεύεται με 19 φορές τα μελλοντικά κέρδη.
Η Νάνσι Τένγκλερ, της Laffer Tengler Investments, είπε ότι αξίζει να πληρώσετε για μετοχές τεχνολογίας επειδή μπορούν να έχουν καλύτερη απόδοση σε περιόδους υψηλότερων επιτοκίων.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Iσχυρές απώλειες στη Wall Street, αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Federal Reserve
Το κλίμα στη Wall Street επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Έριξαν και τις αγορές της Ευρώπης τα αμερικανικά στοιχεία
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ροκάνισαν σημαντικά τα κέρδη μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Βουτιά φέρνει στη Wall Street η… ισχυρή αγορά εργασίας
Tα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία από την αγορά εργασίας μπορεί και να οδηγήσουν τη Fed να σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου