Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επηρεάστηκαν από τη νέα γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, πλην του βρετανικού FTSE 100 ο οποίος κατάφερε να κλείσει θετικά.

Ερυθρά Θάλασσα: Διεθνής ανησυχία για τις εντάσεις – Σε συναγερμό η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,27%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 7.614 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,60% στις 16.650 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε  χαμηλότερα κατά 0,37% στις 7.568 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ολλανδικού κατασκευαστή χημικών και λιπασμάτων OCI εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10%, μετά τη συμφωνία πώλησης του μερίδιου του στην Iowa Fertilizer Company στην Koch AG & Energy Solutions έναντι 3,6 δισεκατομμύρια δισ. δολάρια.

Η Vodafone ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 6% αφού ο Όμιλος Iliad πρότεινε τη συγχώνευση των ιταλικών επιχειρήσεων των δύο εταιρειών σε μια συμφωνία που αποτίμησε τη Vodafone Italia στα 10,45 δισ. ευρώ.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde απέρριψε ότι εξετάζεται επί του παρόντος η μείωση επιτοκίων, οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στο ενδεχόμενο τα επιτόκια της ευρω-τράπεζας να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Την ίδια ώρα, ο επενδυτές εστιάζουν στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο ένας εκ των οποίων ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) με δυνατότητα να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την Ιαπωνία.

Ανησυχία για την Ερυθρά Θάλασσα

Επίσης, μία ακόμη εστία έντασης φαίνεται να αναδύεται, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ πως η υπηρεσία του παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των ανακοινώσεων των ναυτιλιακών «κολοσσών» να αναστείλουν τις διελεύσεις πλοίων τους μέσω της διώρυγας, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.

Στα μάκρο της ημέρας, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίασε αιφνιδιαστική πτώση τον Δεκέμβριο, όπως έδειξε σήμερα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 86,4 μονάδες για αυτόν τον μήνα, κάτω από την πρόβλεψη 87,8 από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και κάτω από την αναθεωρημένη μέτρηση των 87,2 τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές