
Πρίν απο μια εβδομάδα εγκρίθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής (National Defense Authorization Act- NDAA ), συνολικού ύψους 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες απο τον πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου έχει πάντοτε … απήχηση στον τομέα των στρατιωτικών βιομηχανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλωστε, τα κονδύλια που αποφασίζονται αφορούν αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού για τις οποίες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο βασικός αλλά όχι και ο μοναδικός αγοραστής. Οσο οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται, αυξάνονται οι ανάγκες για οπλικά συστήματα και πυρομαχικά γεγονός που «συντηρεί» τις πωλήσεις αλλά και την κερδοφορία αυτών των εταιριών.
ΝΑΤΟ: Αυξάνει 12% τις στρατιωτικές δαπάνες για το 2024
Τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ δεν ήταν «γεμάτα» πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ερικ Φάνινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι «οι αντίπαλοι βλέπουν τα αποθέματά μας να αρχίζουν να αραιώνουν και να εξαντλούνται». Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση οδηγείται από την κινεζική επιθετικότητα, τον φόβο για τη ρωσική επιθετικότητα και για την υποστήριξη των συμμάχων στη Μέση Ανατολή, είπε.
Η συνάντηση στο πεντάγωνο

Το Reuters αναφέρει ότι , λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο κάλεσε τους μεγαλύτερους εργολάβους στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο, σε μια συνάντηση για να τους πει να αυξήσουν την παραγωγή, ένας CEO δίστασε, λέγοντας ότι δεν ήθελαν να μείνουν με μια αποθήκη γεμάτη ρουκέτες όταν σταματήσουν οι μάχες, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τη συζήτηση.
Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, οι μεγάλες αμυντικές εταιρείες τραγουδούν διαφορετικό σκοπό, με αρκετές να αναμένουν ισχυρή ζήτηση το 2024, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εφοδιάζονται με ακριβά όπλα και πυρομαχικά με το βλέμμα σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως επιθετικές ενέργειες από τη Ρωσία και την Κίνα.
Τα μαθηματικά είναι απλά. Για παράδειγμα, για να καλυφθεί η ζήτηση για την αντιπυραυλική άμυνα, η παραγωγή των πυραύλων που χρησιμοποιεί το σύστημα Patriot για τον αμερικανικό στρατό, θα αυξηθεί από 550 σε 650 πυραύλους ετησίως. Με περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία, αυτό σημαίνει μια πιθανή ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 400 εκατομμύρια δολάρια μόνο για ένα οπλικό σύστημα.
Δεδομένου ότι η αύξηση του όγκου παραγωγής παλαιότερων συστημάτων είναι πάντοτε πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με το υψηλό κόστος επένδυσης που συνδέεται με την αύξηση της ανάπτυξης και της παραγωγής νέων συστημάτων, η ισχυρότερη ζήτηση θα φανεί γρήγορα στα εταιρικά αποτελέσματα.
Το παράδειγμα των Patriot
Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wall Street. Οι μετοχές των Lockheed Martin , General Dynamics και Northrop Grumman, οι οποίες περιλαμβάνονται στο δείκτη S&P 500, προβλέπεται να αυξηθούν μεταξύ 5% και 7% τους επόμενους 12 μήνες.
Η ανάλυση της παραγωγής των οπλικών συστημάτων Patriot μπορεί να δείξει πώς οι πωλήσεις βασικών ειδών θα επηρεάσουν μια σειρά απο εταιρείες. Αρχικά, η RTX (Raytheon) κατασκευάζει τα ραντάρ και τα επίγεια συστήματα και η Lockheed Martin κατασκευάζει τους τελευταίας γενιάς πυραύλους αναχαίτισης.
Η RTX ενίσχυσε την παραγωγή εκτοξευτών και συστημάτων ελέγχου σε 12 μονάδες ετησίως. Ένας εκτοξευτής και ένα ραντάρ μαζί κοστίζουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Η Boeing δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της στο Huntsville της Αλαμπάμα για τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των πυραύλων Patriot κατά περισσότερο από 30%.
Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία
Ένα άλλο ισχυρό σήμα ζήτησης μπορεί να παρατηρηθεί στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κινητήρων στερεών πυραύλων που χρησιμοποιούνται από το τεράστιο φάσμα όπλων με υψηλή ζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δύο κύριους κατασκευαστές πυραυλοκινητήρων, την Northrop Grumman και την L3Harris Technologies , οι οποίοι δήλωσαν ότι είδαν αύξηση της ζήτησης.
Η Northrop δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στη ζήτηση για τους πυραυλοκινητήρες και τις πολεμικές κεφαλές της στα κατευθυνόμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων (GMLRS), τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία.
Τα GMLRS είναι πύραυλοι καθοδηγούμενοι μέσω GPS με πολεμικές κεφαλές βάρους 90 κιλών. Η Lockheed Martin κατασκευάζει 10.000 από τους πυραύλους αυτούς ετησίως και αυξάνει την παραγωγή σε 14.000. Έχουν μέσο κόστος 148.000 δολάρια ο καθένας – σύμφωνα με έγγραφα του στρατού – και περισσότεροι από 6.100 έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Μαχητικά αεροσκάφη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες όσο και στις περιφερειακές στρατιωτικές δαπάνες το 2022. Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 13%, στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.
Ορισμένες από αυτες ήταν ήδη μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο και ανταποκρίθηκαν στην εισβολή αυξάνοντας σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Ακόμη, έκαναν σχέδια για μελλοντική ανάπτυξη με ορισμένα σχέδια να εκτείνονται μέχρι το 2033 και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία η οποία σχεδιάζει να καταβάλει το 2,0% του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ομοσπονδιακού στρατού ( Bundeswehr) ενω σημαντικές είναι και οι δαπάνες που έχει προγραμματίσει η Πολωνία.
Μάλιστα, πέρυσι, ο πρόεδρος της Πολωνίας – η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 – υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε στην κυβέρνηση να δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα από το 2023 και μετά, ποσοστό που είναι μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτό που προβλέπεται για τα μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024