
Το τρέχον παραγωγικό έτος (2023) αποτελεί μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για τους παραγωγούς ελαιολάδου στην Ιταλία, καθώς από την έναρξη της συγκομιδής ελαιοκαρπών φάνηκε ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σημαντικά μειωμένη, από 30 έως και 70%, ενώ οι τιμές εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν, συγκριτικά με πέρυσι, αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη (γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου).
Η κατάσταση αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή καθώς και στις ασθένειες που έχουν προσβάλει κάποιους από τους ιταλικούς ελαιώνες. Εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας της προηγούμενης περιόδου, που ευνοούν τους μύκητες και τα βακτήρια, οι παραγωγοί φοβούνται ότι, η ποιότητα του ελαιολάδου δεν θα είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι η ιταλική παραγωγή είναι, ως επί τω πλείστων, βιολογική, και άρα δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Ελαιόλαδο: Οι προκλήσεις της επόμενης 12ετίας – Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΕ
Ορισμένοι παραγωγοί κατέγραψαν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι, λόγω της πρώιμης ανθοφορίας, οι άρρωστες ελιές έπεσαν και δεν επηρέασαν τη συγκομιδή. Λόγω της χαμηλής παραγωγής, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του κλάδου, η αξία του ελαιολάδου θα εκτιναχθεί, με την τιμή του λίτρου να φτάνει μεταξύ 16 και 18 ευρώ, τοποθετώντας το ελαιόλαδο ανάμεσα στα προϊόντα που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο καλάθι αγορών του ιταλικού νοικοκυριού. Ως εκ των ανωτέρω εκτιμάται ότι, φέτος, οι ανάγκες εισαγωγών στην ιταλική αγορά θα είναι αυξημένες.

Παρά τις δυσκολίες που βιώνει, το τρέχον έτος, και η ελληνική κοινότητα ελαιοπαραγωγών, η Ελλάδα διαφαίνεται να αντισταθμίζει την τάση με συγκριτικά καλή συγκομιδή και να βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από άλλες μεσογειακές χώρες. Συναφώς, και υπό προϋποθέσεις δημιουργούνται προοπτικές αξιοποίησης ενός αυξημένου ελληνικού μεριδίου στη διεθνή αγορά.
Η Ελλάδα τοποθετείται σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγών και παρέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Ωστόσο, στην διεθνή αγορά του επώνυμου ελαιολάδου η χώρα μας διεκδικεί μόνο το 2-3%, με μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής να εξάγεται χύδην. Υπάρχει ακόμα χώρος για να αναπτυχθεί επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο. Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξαγωγές επώνυμου ελληνικού λαδιού θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Από πλευράς μας, συγκρατούμε την αυξητική τάση στις ιταλικές εισαγωγές, καθώς και το γεγονός ότι, το 80% του συνόλου των ιταλικών εισαγωγών ελαιολάδου προέρχεται από δύο χώρες ήτοι Ισπανία (61% το 2022) και Ελλάδα (22%) και έπονται, με μικρότερα μερίδια, Τυνησία (9%) και Πορτογαλία (7%). Από την άλλη πλευρά, οι ιταλικές εξαγωγές ελαιόλαδου κατευθύνονται προς ΗΠΑ (32%), Γερμανία (12%), Γαλλία (8%), Ιαπωνία (6%) και Καναδά (5%).


Latest News

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι

Ο Τραμπ δηλώνει απρόθυμος να συνεχίσει να αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα - Τι είπε για TikTok
Ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους υπαινίχθηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης της Κίνας για συνομιλίες

Το εγκώμιο Πάουελ «έπλεξε» ο Βιλεροούα - «Ένας υποδειγματικός κεντρικός τραπεζίτης»
«Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να λέει την αλήθεια ανεξάρτητα και αυτό έκανε ... Χαιρετίζω τον επαγγελματισμό και το θάρρος του.» είπε ο Βιλερουά

O Τραμπ «απασφάλισε» - Αυξάνει τα τέλη για πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος σχεδιάζει να χρεώνει τα πλοία για κάθε ταξίδι, όχι για κάθε λιμάνι των ΗΠΑ, μετά από αντίδραση της βιομηχανίας

Έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το Netflix
Μεγάλες βοήθειες έλαβε το Netflix από τις φθηνές συνδρομές με προβολή διαφημίσεων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες -

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Renault αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan
Ο πρόεδρος της Renault, Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού