Την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το «ράλι» τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση συνεχίζεται να κλωθογυρίζει γύρω από την ίδια μετρολογία, η οποία δεν έχει φέρει αποτελέσματα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας να πραναγγέλει ότι ο νόμος για την αθέμιτη κερδοφορία θα παραταθεί μέχρι την 30η Ιουνίου.

Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε επίσκεψη σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ (ΓΑΛΑΞΙΑΣ), προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την εξέλιξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας «Καλάθι των Χριστουγέννων», καθώς και την πορεία των υπολοίπων δράσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πάντως, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα απέχουν πάρα πολύ από τα όσα προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στον πληθωρισμό τροφίμων τον Οκτώβριο σε επίπεδο ευρωζώνης και 4η κατά τον Νοέμβριο.

Χριστούγεννα: Εντείνονται οι έλεγχοι στη αγορά – Προσιτές τιμές αναζητούν οι καταναλωτές

Ακριβότερη η Ελλάδα παρά τα «καλάθια»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σκρέκας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταναλωτές και προσωπικό του σούπερ μάρκετ και να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και ευχές ενόψει της εορταστικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Υπουργός Ανάπτυξης, μαζί με στελέχη της εταιρείας επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι προϊόντα που προορίζονται για το εορταστικό τραπέζι και βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ πωλούνται σε μειωμένες τιμές, καθώς εντάσσονται στο «Καλάθι των Χριστουγέννων». Ωστόσο, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι πιο ακριβό από το περσινό κατά περίπου 20% σύμφωνα με εκτιμήσεις (όπως του ΙΝΚΑ), καθώς τα επίσημα στοιχεία στις αυξήσεις των ειδών που μπαίνουν στο τραπέζι, επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών.

Η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε:

– Γαλακτοκομικά και αυγά: 38.9%,

– Ελαιόλαδο: 23.7%,

– Μη αλκοολούχα ποτά: 20.4%,

– Ψωμί/ δημητριακά: 5.5%.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως «Ο νόμος που έχουμε θεσπίσει για την αθέμιτη κερδοφορία θα συνεχιστεί και το 2024, ώστε να έχουμε τα εργαλεία που θα ελέγχουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν, συνεχίζονται και στα σούπερ μάρκετ και στους προμηθευτές τους. Οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές ώστε ο καταναλωτής να έχει πρόσβαση στα προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα για αυτές τις ημέρες. Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας ήταν και είναι να διασφαλίσουμε, ότι το οικογενειακό τραπέζι θα είναι γεμάτο. Το “Καλάθι του Νοικοκυριού” και η πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής” δίνουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά και στην ελληνική οικογένεια να έχουν πρόσβαση σε πιο χαμηλές τιμές. Στη “Μόνιμη Μείωση Τιμής” έχουν ενταχθεί σχεδόν 1.300 διαφορετικά επώνυμα προϊόντα από μεγάλους προμηθευτές. Οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια έχουν ενταθεί και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Όπου χρειάζεται θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα τα οποία και θα ανακοινώνονται».

Η επίμαχη διάταξη του άρθρου 57

Ουσιαστικά, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στη συνέχιση της ισχύος το νομοθετικού πλαισίου για τη διατήρηση του μικτού κέρδους εκεί που βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 2021. Για αυτό και περιλαμβάνεται το αρθρο 57 σε νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό «Η προθεσμία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, παρατείνεται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 30ή Ιουνίου 2024, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.»

Νέες ανατιμήσεις έως 5,7% το 2024

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Circana, όπως παρουσιάστηκαν από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ για του χρόνου υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο η ακρίβεια.

Ειδικότερα στα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών, προβλέπεται ότι αυξήσεις των τιμών θα ανέλθουν στο +4,6% (+7,3% το 2023), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας θα είναι  στο +4% (+7,2% το 2023), ενώ η κατηγορία που θα εμφανίσει την υψηλότερη αύξηση θα είναι τα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ.), καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει στο +5,7% από +9,2% το 2023. Συνεπώς, έρχονται νέες ανατιμήσεις, οι οποίες θα προστεθούν στις προηγούμενες των τελευταίων 2,5 περίπου ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία