
Στην έκδοση ομολόγων ύψους έως και 10 δισ. ευρώ σκοπεύει να προχωρήσει η Ελλάδα εντός του 2024, σύμφωνα με το Bloomberg, με την Αθήνα να αξιοποιεί την επανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Θεμιστοκλέους (UBS) στον ΟΤ: Σταδιακά τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας θα περάσουν στην οικονομία
Όπως μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει 8 έως 10 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, που σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.
«Επενδυτική δεξαμενή πολλών δισ.»
«Η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και S&P Global Ratings στα τέλη του έτους άνοιξε την πόρτα σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ομόλογα της χώρας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους. Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας», σχολιάζει το πρακτορείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Αθήνα σχεδιάζει να μειώσει το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» που εξασφάλισε με τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, το 2018. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, αυτό το μαξιλάρι θα είναι περίπου 30 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024 αλλά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.
«Τα 10ετή ομόλογα της χώρας υπεραποδίδουν έναντι του ιταλικού χρέους από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα ως χώρα που δεν αντιμετωπίζει κρίση», αναφέρει το αμερικανικό έντυπο.
Μείωση χρέους
Παράλληλα, το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους και το 2024. Υπενθυμίζει δε παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, βάσει των οποίων η Αθήνα σκοπεύει να μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα τον Δεκέμβριο η Bloomberg Index Services ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα επανεισαγάγει την Ελλάδα στους κορυφαίους δείκτες αναφοράς παγκόσμιου χρέους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι στο εξής τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Euro Treasury του Bloomberg.


Latest News

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε αύριο ταμείο
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Θα καταβληθούν 1.253.742.257,83 ευρώ σε 2.530.742 δικαιούχους

Πώς η ρήτρα διαφυγής γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ - Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται
Σύμφωνα τη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα όρια αύξησης δαπανών, ίση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε σχέση το 2021
![Καταθέσεις: Ποια επενδυτικά καταφύγια προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/epend-shutterstock_1117388978-600x399.jpg)
Ποια επενδυτικά καταφύγια προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΤ – Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις στις καταθέσεις
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών