
H νέα εποχή που τρέχει με χίλια, επιβάλλει αλλαγή κουλτούρας στο ελληνικό επιχειρείν με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) να «επιβάλλει» στις διστακτικές και σε μεγάλο βαθμό φοβικές με την τεχνολογία, επιχειρήσεις την υιοθέτηση νέων πρακτικών όπως προκύπτει από έρευνα της Deloitte που παρουσίασε στο φόρουμ του ΣΕΠΕ ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της εταιρείας.
Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο.
IBM: Επένδυση στην ΑΙ με 2,3 δισ.δολάρια
Οι λύσεις Gen AI δεν φαίνεται να έχουν ενταχθεί ευρέως στην ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ σημαντικό εμπόδιο για όλους είναι η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων.
Τα οφέλη της Gen AI είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μακροπρόθεσμα με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη να δύναται να εισφέρει έως και 10,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2030 (+5,45% στο ΑΕΠ), σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Η ενσωμάτωση της Gen AI θα διευρύνει το κενό στο ανθρώπινο δυναμικό στον τεχνολογικό κλάδο καθώς με ένα μετριοπαθές σενάριο το χάσμα στην προσφορά και ζήτηση εργασίας θα ανοίξει κι άλλο. Μέχρι το 2030 θα χρειάζονται 83.000 ειδικοί στον κλάδο τεχνολογίας – πληροφορικής από 25.000 σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, επείγει η ανάγκη
μέτρων για να καλυφθεί η διαφορά με τα ταχύρρυθμα προγράμματα που οδηγούν σε πιστοποιήσεις να δείχνουν τον δρόμο.
Τρέχει το δημόσιο
«Είμαστε σε καλό σημείο, τρέχουμε συνεχώς ψηφιακά στον δημόσιο τομέα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστιάζοντας, πέρα από τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, στην ψηφιοποίηση που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα τρέξει σε φορολογία, υγεία, δικαιοσύνη, πυρασφάλεια, προαναγγέλοντας πως τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας.
Ο φόβος των επιχειρήσεων
«Οι επιχειρήσεις φοβούνται να υιοθετήσουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά να εμβαθύνουν σε αυτές, κυρίως λόγω κουλτούρας, πολλές φορές στελέχη των επιχειρήσεων φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δεξιότητές τους με αποτέλεσμα να μην την υιοθετούν υπολειπόμαστε πολύ σε ρυθμούς υιοθέτησης σε σχέση με την ΕΕ.
Πολύ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε ψηφιακή κατάρτιση των εργαζομένων τους στα νέα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης ενώ η Ελλάδα είναι στην 17η θέση της ΕΕ στις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν σε ξεπερασμένες τεχνολογίες», σημείωσε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
«Διπλάσιοι εισακτέοι»
«Χρειαζόμαστε διπλάσιους εισακτέους σε σχολές του τεχνολογικού κλάδου για να καλύψουμε τα κενά στις θέσεις εργασίας στην πληροφορική», υποστήριξε ζητώντας πιο απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο.
«Θα εκπαιδεύσουμε 2 εκατ. νέους μέχρι το 2025 στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προβλέπω δυνατό μέλλον»,
ανέφερε ο Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Το Generative AI λειτουργεί συμπληρωματικά με το ανθρώπινο ταλέντο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ενσωμάτωση του απλού ΑΙ, οι επιχειρήσεις που υιοθέτησαν το απλό ΑΙ ήταν πιο έτοιμες να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα, το Gen AI», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ στην ATCOM.
«Στην εταιρεία μας υιοθετούμε καθημερινά εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft.
«Να κινηθούμε τώρα»
«Η Microsoft θα εκπαιδεύσει τις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 Ελλήνων μέχρι το 2025, 1.000 από αυτούς που θα επιλεγούν, έχουμε ήδη 5.000 αιτήσεις, θα εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες αιχμής και ΑΙ, οι 500 εγγυόμαστε πως θα βρουν δουλειά. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα να ψηφιοποιηθεί. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η ασφάλεια των δεδομένων, το Gen AI εκδημοκρατίζει το απλό AI, πρέπει να κινηθούμε τώρα», σημείωσε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα.
«Δεν είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις, ανοίγει ορίζοντες η τεχνητή νοημοσύνη»
«Δεν είναι έτοιμες οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν τεχνολογίες Gen AI», σημείωσε ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδος & Κύπρου.
«Υπάρχει τεράστια ευκαιρία με την Gen AI να ανοίξουμε τα σύνορα της χώρας», υποστήριξε ο Aleksandar Preradovic, General Manager της DELL TECHNOLOGIES, σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.
«Το ΑΙ αναμένεται να αυτοματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό πολλές εσωτερικές διαδικασίες των επιχειρήσεων, χρειάζεται αυτό να το εκμεταλλευτούμε, ο κατακερματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων με τη συντριπτική πλειοψηφία από αυτές να είναι μικρομεσαίες, δημιουργεί προβλήματα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», ανέφερε ο Λεωνίδας Τουγιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Fortinet σε Ελλάδα, Κύπρο & Ουγγαρία.
«Επανακατάρτιση»
Ο Θρασύβουλος Παπαγγελής, Business Development Manager της BYTE εστίασε στην αναγκαιότητα επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.
Τα πάνελ συντόνισε ο Σύμβουλος Έκδοσης του ot.gr, Νίκος Φιλιππίδης.


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW