Στο… κυνήγι της έγκαιρης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ βγαίνει η Ελλάδα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να απαιτεί στοχευμένες και μελετημένες παρεμβάσεις για να μην χαθούν κονδύλια.

«Η καινοτομία έρχεται από την ευελιξία, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ευελιξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στην φαντασία των μικρών επιχειρήσεων. Είναι πολύ πιο εύκολο για τις ΜμΕ να καταρτίσουν σχέδια για την πράσινη μετάβαση, όχι τόσο εύκολο να κάνουν σχέδια για την ψηφιακή μετάβαση», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

ΕΥ: Το 86% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού

Δράσεις ψηφιακής μετάβασης

«Το 2024 το σύνολο των δράσεων του ΕΣΠΑ θα δημοσιευτεί και θα τρέξει, για την ψηφιακή μετάβαση οι υφιστάμενες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν 300 εκατ. ευρώ με το πρόγραμμα ήδη να τρέχει 90 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε νέες, υπό σύσταση, επιχειρήσεις ενώ υλοποιούμε και δράσεις για να ενισχύσουμε πάνω από 2.200 επιχειρήσεις και να καταρτίσουμε ψηφιακά 500.000 πολίτες», επεσήμανε στο Digital Forum του ΣΕΠΕ ο Γρηγόρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Στο τρέξιμο για να απορροφήσουμε τους πόρους της ΕΕ

Σκιαγραφώντας την μεγαλύτερη πρόκληση, στάθηκε στην ανάγκη ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ από κράτος και επιχειρείν. «Κεντρική διοίκηση και επιχειρήσεις πρέπει να διπλασιάσουν την παρούσα ικανότητά τους να απορροφούν κοινοτικούς πόρους, τα ορόσημα είναι αυστηρά, τώρα είναι η στιγμή», υποστήριξε.

Συντήρηση των πληροφοριακών υποδομών

«Κάναμε πράξη την τεχνητή νοημοσύνη στο δημόσιο, φτάσαμε ήδη τους 70.000 χρήστες στον ψηφιακό βοηθό», ανέφερε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εστίασε και στην συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου. «Πρέπει να έχουμε διαθέσιμους πόρους και για συντήρηση όσων υλοποιούμε, θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια για συντήρηση των συστημάτων 210 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για να γίνει αυτό χρειάζονται πόροι και πρόσληψη πάνω από 300 ατόμων υψηλών προσόντων στο Δημόσιο για να υποστηρίξουν όσα υλοποιούμε.  Είναι λίγες οι θέσεις, την ίδια στιγμή υπάρχει και ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε.

Το 112 της ΑΑΔΕ

Νέα εφαρμογή (application) έρχεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 από την ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και να παρακολουθούν τις οφειλές τους στο κινητό, να τις εξοφλήσουν, να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί. «Θα είναι τύπου wallet με όλα τα βασικά έγγραφα που μπορούν να του χρειαστούν», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προαναγγέλοντας περαιτέρω αυτοματοποίηση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και της έκδοσης ενημερότητας.

Με την εφαρμογή αυτή η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους εξατομικευμένα και προσωπικά σχετικά με επικείμενες υποχρεώσεις τους.

«Η νέα ψηφιακή εξυπηρέτηση που θα χρησιμοποιεί και εξειδικευμένη τεχνητή νοημοσύνη είναι μία πρόκληση για εμάς, το θέμα είναι πόσο καλά θα ταΐσεις το ΑΙ για να σου δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις», πρόσθεσε.

«Οι επιστροφές φόρου έχουν ήδη φτάσει τα 6,5 δισ. ευρώ, έχουμε στόχο τα 6,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε.

«Θωρακίζουμε την ασφάλεια των δεδομένων»

Στα data centers που αναπτύσσονται διαρκώς στην χώρα μας και στην διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο εστίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Η Ελλάδα θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, ελπίζουμε το 2024 να δούμε ακόμα περισσότερα data centers στη χώρα, οι εφαρμογές που αναπτύσσονται και η αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει προσελκύουν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στην χώρα μας. Στόχος μας είναι να τους παρέχουμε την ασφάλεια που απαιτείται, πρέπει τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με ασφάλεια», επεσήμανε.

«Μέχρι το 2030 οπτικές ίνες παντού»

«Μπορούμε να αισιοδοξούμε πως μέχρι το 2030 θα καλύπτεται με οπτικές ίνες το 100% της χώρας με ταχύτητες τουλάχιστον 1Gbps, η κάλυψη δικτύου 5G ξεπερνά σήμερα το 80% από την Cosmote», επεσήμανε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων στον όμιλο ΟΤΕ.

«Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα των υποδομών, πρέπει να δούμε πως θα έρθει η επιχειρηματικότητα κοντά στον πελάτη και πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις», σημείωσε ο Ιωάννης Τενίδης, Marketing Director, Wireless Network Systems στην Intracom Telecom.

«Αλλαγή νοοτροπίας»

«Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάνουμε βήματα, χρειάζεται επιτάχυνση. Πρέπει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταλάβουν πως μπορούν να έχουν και αυτές τα δικά τους micro data centers, δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τις μεγαλύτερες», επεσήμανε ο Θεόδωρος Θεοδωρής, Head of Data Center Facilities, South Balkan Region, Digital Power της Huawei που έδωσε έμφαση και στο «πρασίνισμα» των ιδιαίτερα ενεργοβόρων data centers.

«Για να είναι ένα data center πράσινο πρέπει όλο το σύστημα, το κτήριο που το φιλοξενεί, να είναι πράσινο, θα μπορούσαν οι πάροχοι να έχουν δίπλα στο data center μία έκταση με φωτοβολταϊκά. Ακόμα η ενέργεια που παράγει το data center θα μπορούσε να γυρίζει πίσω στην κοινωνία και να αξιοποιείται σαν μία μορφή τηλεθέρμανσης, πχ αν το data center κατασκευαστεί στην Κοζάνη ή την Αλεξανδρούπολη», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Big Tech: Οι κολοσσοί στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια και στην κβαντική μηχανική
Τεχνολογία |

Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια

Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών