![UBS: Πώς προβλέπει ότι θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/2023-04-12T152625Z_1857964992_RC22D0AA5BLO_RTRMADP_5_USA-OIL-EIA-scaled.jpg)
Το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων για τις τιμές του πετρελαίου το 2024, εντοπίζει η UBS στο πρόσφατο note της για το τι περιμένει η αγορά τη νέα χρονιά, με τις τιμές της ενέργειας να επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές καταναλωτή, άρα και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Η UBS υπενθυμίζει τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Ενώ όλοι τους σημείωσαν επιβράδυνση της ζήτησης το 4ο τρίμηνο του 2023, μόνο ο ΙΕΑ (International Energy Agency) μείωσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση του 2023 κατά 0,10Mb/d σε 2,27Mb/d, με τον EIA (Energy Information Administration – ΗΠΑ) να την αυξάνει κατά 0,38Mb/d σε 1,84Mb/d και τον ΟΠΕΚ να την αφήνει αμετάβλητη στα 2,46Mb/d.
ΙΕΑ: Προβλέπει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο το 2024
Η μεγάλη αύξηση της πρόβλεψης του ΕΙΑ οφείλεται στις αναθεωρήσεις του βασικού επιπέδου του 2022 (-0,43Mb/d). Οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν βασικός καθοδικός κίνδυνος για τις εκτιμήσεις, αν και οι κατευθύνσεις της αναθεώρησης αυτών για την ανάπτυξη του 2024 διαφέρουν ανάλογα με τις επιπτώσεις της βασικής γραμμής: IEA αύξηση κατά 0,1Mb/d σε 1,06Mb/d, EIA μείωση κατά 40kb/d σε 1,35Mb/d, OPEC αμετάβλητος σε 2,25Mb/d.
Οι προβλέψεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα εκτενές εύρος, υπογραμμίζοντας το επίπεδο αβεβαιότητας, αναφέρει η UBS. Υπενθυμίζει ότι οι προβλέψεις των οργανισμών για τη ζήτηση του 2023 γενικά κινήθηκαν ανοδικά κατά τη διάρκεια του έτους (+0,3Mb/d – +0,8Mb/d), αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της ζήτησης. Στην τελευταία επικαιροποίηση των τιμών του πετρελαίου, προβλέπει επίσης αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,30Mb/d το 2023 και 1,16Mb/d, με αιχμή τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ και κυρίως την Κίνα.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/thumbnail_image-7.png)
Η προσφορά στις ΗΠΑ συνεχίζει ανοδικά, τουλάχιστον προς το παρόν
Η ισχυρή προσφορά των ΗΠΑ παρέμεινε βασικό χαρακτηριστικό, οδηγώντας σε υψηλότερες προβλέψεις για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ για το 2023: Η IEA και ο ΟΠΕΚ +0,1Mb/d έκαστος και η EIA +40kb/d. Τα στοιχεία της EIA έδειξαν ότι η παραγωγή ξεπέρασε και πάλι τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση κατά 130kb/d m/m τον Σεπτέμβριο σε 9,70Mb/d, χάρη στην αυξημένη παραγωγικότητα των πηγών.
Οι αλλαγές στις προβλέψεις για την αύξηση της προσφοράς των ΗΠΑ το 2024 είναι μικτές, με την IEA να αυξάνει κατά 0,2Mb/d σε 0,6Mb/d, την EIA να μειώνει κατά 0,12Mb/d σε 0,31Mb/d και τον ΟΠΕΚ να παραμένει σταθερά στα 0,61Mb/d. Όσον αφορά τη συνολική προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ άφησαν αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2024 στα 1,17Mb/d και 1,37Mb/d αντίστοιχα, ενώ ο EIA την προσάρμοσε κατά 0,27Mb/d στα 0,86Mb/d.
Η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ μειώθηκε τον Νοέμβριο- ο αντίκτυπος όμως των περικοπών θα είναι περιορισμένος
Η παραγωγή του Νοεμβρίου από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους μειώθηκε κατά 0,27Mb/d σε μηνιαία βάση σε 36,22Mb/d, κυρίως από τη Νιγηρία, την Αγκόλα και το Ιράκ. Εκτός ποσόστωσης, οι εκροές από το Ιράν και τη Βενεζουέλα αυξήθηκαν κατά 90kb/d και 20kb/d έκαστος σε 3,19Mb/d και 0,80Mb/d.
Παρά τις νέες εθελοντικές περικοπές του ΟΠΕΚ+ 2,2Mb/d για το 1ο τρίμηνο του 24, η UBS βλέπει 0,2Mb/d επιπλέον μείωση της παραγωγής από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό είναι χαμηλότερο από αυτό που υπολόγισαν οι IEA και EIA στα 0,5Mb/d, αλλά αντικατοπτρίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα συμμόρφωσης για ορισμένες χώρες. Στο βασικό σενάριο της UBS, οι νέες εθελοντικές περικοπές θα παραταθούν έως το 2ο τρίμηνο του 2024.
Σενάριο UBS
Βραχυπρόθεσμα, η UBS εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνουν στις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους και το 1ο εξάμηνο του 2024, διατηρώντας την αγορά ελλειμματική, έως ότου επαναφέρουν την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες της ζήτησης κατά το 2ο εξάμηνο του 2024-2025.
Αναμένει μεν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ και τις υψηλότερες τιμές, αλλά συνεχίζει να αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Η αυξανόμενη αποδοτικότητα και η αυξανόμενη επίδραση των EVs (ηλεκτρικών οχημάτων) θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση της ζήτησης, κατά ~0,5Mb/d εντός 3-4 ετών.
Η UBS αναμένει ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα παραμείνει σταθερή σε ένα μέσο επίπεδο με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Το βασικό σενάριο για τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ είναι ότι έπιασε πάτο το 1ο εξάμηνο του 2021 και τώρα ανακάμπτει, αλλά δεν αναμένει μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του 2016-18.
Ως εκ τούτου, η UBS αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα με ελαφρώς μεγαλύτερο ανοδικό παρά καθοδικό κίνδυνο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Χρυσός: Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
![Πετρέλαιο: Ενισχύονται οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/barrel-oil-600x437.jpg)
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
![Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mali-gold-600x560.jpg)
Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να είναι ο λόγος για τη μείωση της παραγωγής
![Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα
![Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_dol_gold2-600x352.png)
Ο χρυσός λάμπει - Ποιο είναι το αδιανόητο που γίνεται πιθανό
Ο χρυσός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς ο Τραμπ θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο διατηρώντας παράλληλα το προνομιακό αποθεματικό του
![Νικέλιο – Ινδονησία: Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/indonesia-nikelio-600x424.jpg)
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
![Χρυσός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Νέα ιστορικά υψηλά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πρόταση Τραμπ για τη Γάζα ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο
![Χρυσός: Κοντά στο υψηλό όλων των εποχών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Αγγίζει το υψηλό όλων των εποχών ο χρυσός
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς
![Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές μετά την αναδίπλωση Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/petrelaio-600x400.jpg)
Υποχώρησε το πετρέλαιο μετά την αναδίπλωση Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά
Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε το πάγωμα των δασμών στο Μεξικό και στον Καναδά για 30 ημέρες - Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στο πετρέλαιο